Af - 13/03-17 10:12

25-årige Morten har fået nok: Hyld håndværkerne nu!25-årige Morten har fået nok: Hyld håndværkerne nu!

Årsagen til, at andelen af kvinder på landets erhvervsuddannelser bliver mindre og mindre, kan være, at de ikke bliver anset for 'at være fine nok'.

storybild

(Billede: ARKIVFOTO: Christian Als)

Det mener i hvert fald strukturlærling (som tidligere blev kaldt betonarbejder, red.) Morten Ryom, fortæller han til Avisen.dk.

Lørdag kunne mediet fortælle, at andelen af kvinder på landets erhvervsuddannelser bliver mindre. Hvor uddannelser på universiteterne som jura, medicin og journalistik er ved at blive kvindedominerede uddannelser, går det lige omvendt på erhvervsskolerne. Mens der i 2005 var knap 4.500 flere drenge end piger på erhvervsskolerne, er det hul i 2016 vokset til lidt mere end 8.500.

Humanister har svært ved at se udbytte af deres uddannelse
Humanister har svært ved at se udbytte af deres uddannelse

Og den udvikling er 25-årige Morten Ryom, der også er folketingskandidat for Socialdemokratiet, ked af.

Men han er ikke overrasket, forklarer han Avisen.dk. For i dagens samfund bliver det boglige ophøjet, mens de faglige håndværkeruddannelser ifølge ham bliver anset som 'taberuddannelser'.

"Nu er der flere veje til at komme ind på krævende studier"

»Det er et spørgsmål om, hvad vi i vores samfund anser for dannelse. Hvorfor er det kun dannelse at vide, hvornår krigen i Slesvig-Holstein var, og hvem Grundtvig var, men ikke noget så simpelt som at rense en vandlås? Der er ingen, som i deres voksenliv ikke kommer til at opleve en stoppet håndvask,« siger Morten Ryom til Avisen.dk.

Han mener, at noget af skylden kan placeres hos folkeskolen, hvor den akademiske viden ifølge ham bliver anset som den vigtige, mens det faglige er noget, man laver i sine fritimer og desuden ikke får karakterer for.

Produktionsskolerne om tilbud: Al for meget lovgivning
Produktionsskolerne om tilbud: Al for meget lovgivning

Derfor bør politikerne være bedre til at hylde håndværkerne på lige fod med akademikerne, mener han og forklarer, at det også er derfor, han selv har valgt at gå ind i politik, da han selv har 'været hele møllen igennem' og kæmper for håndværkeruddannelsen, som ifølge ham aldrig 'vinder i folkeskolen med det akademiske fokus'.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 46.676 drenge sidste år søgte ind på landets erhvervsskoler, mens 38.143 piger søgte ind.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dårlig stemning i X Factor-studiet:...
bt.dk
Her er Danmarks dyreste lejebolig
bt.dk
'X Factor'-favorit mistede sin far:...
bt.dk
Din soveposition bestemmer din hovedpude
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx