Af - 15/11-16 04:00

Unge sprøjter sig brune i huden med skadelige solkure i DR3-programUnge sprøjter sig brune i huden med skadelige solkure i DR3-program

Ekspert advarer mod trend blandt unge, der sprøjter sig med ulovligt stof for at blive brune.

storybild

Billede fra DR3-programserien 'Prinsesser fra Blokken', hvor en gruppe unge piger fra Københavns Vestegn vil gå langt for at blive 'solbrune'. Her er det den 19-årige Emma fra Hvidovre, der benytter sig af de såkaldte solkure. (Billede: DR3/Prinsesser Fra Blokken)

- Hvis du virkelig gerne vil have en brun kulør. Sa må du sgu også ofre dig for det.

Sådan fortæller 19-årige Emma fra Hvidovre, der medvirker i det aktuelle DR3-programserie 'Prinsesser fra Blokken'.

Læs også: Facebook flyder med ulovlige solkure.

Her følger man en række unge piger fra Københavns Vestegn, for hvem skønhed er lig med kunstige negle og øjenvipper, hairextensions og en solbrændt kropskulør.

Så klamme er danske solarier: Svarer til bagsiden af et toiletbræt
Så klamme er danske solarier: Svarer til bagsiden af et toiletbræt

For at få en brunere hud tyr flere af pigerne i programmet dog ikke kun til solarie, men også såkaldte solkure, hvor de sprøjter et kunstigt stof, kaldet melanotan, ind i huden.

Men melanotan er ulovligt at sælge i Danmark, da langtidsudsigterne ved stoffet er ukendte. Og selv de kortsigtede bivirkninger kan være ubehagelige, advarer lektor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, Allan Stensballe.

- Det kan give kroniske pigmenteringsfejl, sorte pletter, rødmen, kvalme og opkastninger og syns- og hjerteforstyrrelser, siger han til metroxpress.

Maria mistænker solen for at give hende kræft
Maria mistænker solen for at give hende kræft

Selv om pigerne i progeammet er bekendt med den lange liste af bivirkninger, vælger de alligvel at se gennem fingrene med det.

- Du må ikke hænge mig op på det. Men jeg kender en, som kender en, der er død af solkur, siger 19-årige Emma i programmet, samtidig med vi ser hende stikke en sprøjte 'solkur' ind i venindens mave.

Allan Stensballe forklarer, at han ikke har hørt, at nogen skulle være døde af at have taget melanotan. Men han advarer alligevel om, at stoffet kan være farligt.

- Det, som er den største bekymring blandt læger, er, at de her pigmenteringer, som ligner modermærker, kan skjule symptomer på rigtig hudkræft, fordi man ikke kan se forskel. Og vi ved, at den gruppe, der tager melanotan, ofte er unge piger og drenge, der tager på stranden og solbader i timevis, hvilket øger risikoen for hudkræft, siger han.

Første afsnit af 'Prinsesser fra Blokken' sendes mandag aften klokken 21:30 på DR3. Du kan allerede nu se hele første afsnit på DR ved at klikke her.


LÆS OGSÅ: Nu forstår jeg, hvorfor man kalder det en cancergrill

LÆS OGSÅ: 120.000 unge går i solcenter

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kærligheden brast: Her er Sarah...
bt.dk
800 år gammelt dansk slot får vild...
bt.dk
Vild med Dans-sangerinde er gravid:...
bt.dk
Bær tilbagekaldes - kan give...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx