18/02-14 23:53

1424 bøder udløser chefbonus hos politiet1424 bøder udløser chefbonus hos politiet

Når Fyns Politi foretager cyklist-razziaer, uddeles der bøder på stribe.

storybild

Når Fyns Politi foretager cyklist-razziaer, uddeles der bøder på stribe. (Billede: Polfoto)

Fra 1. januar til 11. februar er 242 cyklister blevet sigtet for at overtræde færdselsloven, og inden året er omme skal Fyns Politi nå op på 1424 sigtelser af cyklister, skriver Fyens Stiftstidende.

Sådan lyder et af Fyns Politis måltal i år.

Blå blok: Drop politiets resultat-jagt
Blå blok: Drop politiets resultat-jagt

Politiets måltal er til debat i Folketinget, og både SF, Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten ønsker at afskaffe resultatkontrakterne, der hvert år giver store bonusser til landets politidirektører. Og tirsdag eftermiddag slog justitsminister Karen Hækkerup (S) fast, at hun allerede er i færd med at gå de omdiskuterede resultatkontrakter efter i sømmene.

Steffen Daugaard, formand for Fyns Politiforening, kan heller ikke se den store fornuft i systemet.

Kæmpe cyklist-razzia: Så meget tjente politiet
Kæmpe cyklist-razzia: Så meget tjente politiet

- Betjentene synes, det virker rigidt at skrive bøder ud til et vist antal cyklister, når det ikke er fremmende for noget som helst. Det er ikke en opgave, der vækker særlig megen glæde nogen steder, siger han.

Men selv om betjentene selv betvivler effekten af de mange bøder, må de gøre, hvad de kan for at opnå målet. Ellers får politidirektøren ikke udbetalt hele sin bonus, og kredsen risikerer at få kritik fra Rigspolitiet og i sidste ende Christiansborg.

Samme konsekvens er der, hvis politiet ikke opnår måltallene på andre områder.

Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet, har siden sin start som formand kritiseret brugen af måltal i politiet. Og måltallet på cyklister er ingen undtagelse.

Betjente bliver dømt for narko, løgn og sladder
Betjente bliver dømt for narko, løgn og sladder

- Det er tåbeligt. Det er jo er vigtigt, at vi også kan arbejde præventivt. Hvis det giver mere mening at stoppe en cyklist og sige, at vedkommende skal huske lysene næste gang i stedet for at sigte personen, så skal vi have mulighed for at gøre det. Det giver ingen mening bare at dele bøder ud, siger han og påpeger, at det kan gå ud over befolkningens tillid til politiet.

Ifølge ekspert i trafik- og cyklistsikkerhed Niels Agerholm fra Aalborg Universitet vil cyklistkontrollerne få minimal effekt.

Politiet: Her er cyklisternes dårligste undskyldninger
Politiet: Her er cyklisternes dårligste undskyldninger

Det er svært at ændre cyklisters adfærd med mere kontrol.

- Folk holder ikke op med at køre uden lys, fordi der er kontroller indimellem. Hver gang, der er cykelrazziaer i København, tager politiet en stor dynge cyklister i at lave overtrædelser, og hver gang er politiet overrasket over, at der stadig tages så mange.

Det er det samme hver gang, siger han. Et større fokus på fulde cyklister og kampagner, der kan få folk til at bruge cykelhjelm og lys vil ifølge Niels Agerholm have en større effekt.

Men det er ikke kun den manglende effekt, der er et problem. Måltallene kan faktisk også udgøre et problem for sikkerheden, fordi bøderne i sig selv bliver vigtigere end formålet med dem.

- Når politiet får den slags opgaver, går det efter de steder, hvor det er nemt at fange folk og ikke der, hvor ulykker sker, siger han.

Dansk Cyklistforbunds formand, Frits Bredal, mener også, det er forkert af Fyns Politi at sætte et mål for, hvor mange cyklister, der skal sigtes i år.

- Vi deler betjentenes frustration. Det er helt rimeligt, at cyklister, der overtræder loven, stoppes, men vi synes simpelthen bare, at der er mere gavnlige måder at gribe det an på, siger han.

Når der opstilles måltal, virker det som om, der er mere fokus på det, end det egentlige formål, som er at skabe tryghed i trafikken, lyder kritikken.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nye dokumenter kommet frem: Kan...
bt.dk
FIFA vil udvide turnering: Er blevet...
bt.dk
Hollie forsøgte at redde kvinde, der...
bt.dk
Jackson-familien er dybt bekymret for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx