18/03-15 06:06

Rekordhøje skilsmissetal presser kernefamilienRekordhøje skilsmissetal presser kernefamilien

Rekordmange par valgte at blive skilt i 2014, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

storybild

(Billede: Polfoto)

I alt 19.435 par blev skilt sidste år, hvilket er 23 procent flere end det gennemsnitlige antal skilsmisser de seneste 10 år.

Tallet sætter en tyk streg under, at kernefamiliens tid som grundstenen i dansk familiestruktur er ved at være forbi, siger den mangeårige børne- og familieforsker, professor Per Schultz Jørgensen, der i 2011 publicerede et studie, der viste, at skilsmissebørn dobbelt så ofte vælger at leve alene. Det skyldes, at de er mere skeptiske over for parforholdet. Og flere skilsmissebørn betyder endnu flere, der vælger at leve alene:

”Skilsmissetallet er så markant, at det er et egentlig opbrud. Vi befinder os i overgangen fra en gammel familiestruktur til en ny, og vi kan ikke længere rulle tiden tilbage og få kernefamilien igen. Singletilværelsen er næsten blevet en ny norm, man vælger partner fra og nogen gange også børn fra, og det er blevet mere acceptabelt,” siger han til Kristeligt Dagblad.

I 2013 blev det nemmere at blive skilt. Da blev den ellers obligatoriske seks-måneders separationsperiode gjort valgfri, og det blev muligt at blive skilt over internettet.
Det fik dengang Danske Familieadvokater til at advare mod, at flere ville blive skilt, fordi mange ellers fandt sammen igen i løbet af separationsperioden.
Per Schultz Jørgensen siger i dag, at det var en reel bekymring:

”Der har været en tendens til singlekultur og individualisering længe, men de lempeligere skilsmisseregler har giver bedre vilkår for tendensen.”

Mette H. Hinnerskov, skilsmisserådgiver, parterapeut og stifter af skilsmisseråd.dk, siger, at det nuværende skilsmissetal også er et udtryk for, at finanskrisen er slut:

”Jeg oplever fra mine klienter, at finanskrisen faktisk fik en del til at holde igen med skilsmisserne. Dels var der mere akutte udfordringer på spil, dels fordi banken ofte sagde, at folk simpelthen ikke havde råd til at blive skilt. Nu, hvor alting er mere normalt igen, vil folk ikke længere lade sig nøjes,” forklarer hun til Kristeligt Dagblad.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Eksperter: Valget i Rusland er et...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx