16/09-13 23:11

Politi går hårdt efter narkokørselPoliti går hårdt efter narkokørsel

Flere og flere billister, der er påvirket af euforiserende stoffer, bliver taget af politiet

storybild

(Billede: Polfoto)

Antallet af bilister, som bliver taget med euforiserende stoffer i blodet, er næsten tidoblet siden 2008, skriver Politiken tirsdag.

Rigspolitiets nøgletal viser, at ordensmagten i første halvdel af 2008 fangede 246 billister med narko i blodet. I første halvdel af 2013 var det antal steget til 1.898 bilister, og Rigspolitiet forventer, at fangsten ender omkring 4.200 for hele året .

- Vi har fået langt mere fokus på problemet med bilister, som er påvirket af stoffer. Betjentene er blevet mere opmærksomme på at opdage tegn på narkopåvirkning, og vi har fået bedre muligheder for at teste bilisterne, siger Jørn Pakula Andresen, som er vicepolitiinspektør i Rigspolitiets færdselsafdeling, til Politiken.

Rigspolitiets tal viser, at op mod halvdelen af narkobilisterne bliver anholdt i København. En vigtig forklaring på det er indsatsen mod hashhandlen på Christiania. Den særlige Task Force Pusherstreet har som et ud af fem fokusområder at gå efter hashkøberne, og i den forbindelse kommer narkometret flittigt i brug. Københavns Politi udsendte i sidste uge en årsstatus, som viser, at taskforcen på knap et år har taget 465 bilister på stoffer.

De tusindvis af bilister, som bliver anholdt med spor af narko i blodet, får en alvorlig straf. Siden 2012 har straffen for narkokørsel i førstegangstilfælde været næsten en halv månedsløn i bøde og tre års ubetinget frakendelse af kørekortet.

For at få en tilsvarende straf ved spirituskørsel skal man helt op på en promille på 1,2. Men forskningen understøtter ikke, at konsekvenserne ved hash i blodet er de samme som ved en høj spirituspromille, fortæller Inger Marie Bernhoft, som er seniorforsker ved DTU Transport:

- Den trafiksikkerhedsmæssige risiko er mindre ved kørsel med hash i blodet end ved kørsel med en høj alkoholpromille.

Hun har deltaget i et stort EU-projekt, hvor forskere analyserede sammenhængen mellem trafiksikkerhed og kørsel med alkohol og/eller euforiserende stoffer i blodet. Forskningen viste, at hash har samme indflydelse på trafiksikkerheden som en promille på 0,1 til 0,5.

Justitsminister Morten Bødskov (S) mener dog ikke, at straffen er for hård: »Jeg mener kun, at man kan tage afstand fra folk, der kører bil med hash eller andre bevidsthedspåvirkende stoffer i blodet«, siger han til Politiken.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Menneskejagt i gang - flere kvæstede...
bt.dk
Tragedie i nat: 53-årig mand dræbt...
bt.dk
IKEA tilbagekalder vare: Stop med at...
bt.dk
Sigtet for at overfalde Papes...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx