Af Ritzau - 13/10-16 21:46

Antallet af sager om bedrageri på nettet boomerAntallet af sager om bedrageri på nettet boomer

Bedrageri på nettet bliver stadig mere professionelt udført, siger rigspolitichef.

storybild

Dansk politi - og politiet i hele verden - kæmper med manglende kompetencer og ressourcer samt forældet lovgivning, når cyberkriminalitet skal bekæmpes, siger ekspert. (Billede: Free/Colourbox)

På blot syv år er antallet af sager om databedrageri steget med hele 300 procent, skriver Berlingske.

Den eksplosive vækst skyldes den stigende digitalisering i samfundet. Netop det er en af de største udfordringer for dansk politi i fremtiden.

Antallet af anmeldelser om databedrageri og bedrageri med stjålne dankort er steget fra 4.857 til 16.608.

Selv om en del af stigningen skyldes en ny måde at registrere sagerne på, betegner rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg væksten som "markant".

- En meget stor del af stigningen handler om e-handel, det at folk handler på nettet, hvilket der er flere og flere, som gør. Der følger kriminaliteten nu med, siger Jens Henrik Højbjerg til Berlingske.

Rigspolitichefen kalder cyberkriminaliteten for stadig mere "professionelt udført". Men han understreger, at politiet med oprettelsen af Nationalt Cyber Crime Center, NC3, har fået særligt fokus på kriminaliteten.

Også justitsminister Søren Pind (V) erklærer sig "meget opmærksom" på den store stigning.

- Ikke mindst i lyset af, at Danmark står til at forlade Europol den 1. maj 2017, udtaler Søren Pind i en skriftelig kommentar.

Ifølge juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet er en del af forklaringen på den voldsomme stigning, at det i øjeblikket er mere risikofrit at begå kriminalitet på nettet end i den fysiske verden.

Lars Bo Langsted forsker blandt andet i cyberkriminalitet.

- Det skyldes, at dansk politi - og politiet i hele verden - kæmper med manglende kompetencer og ressourcer samt forældet lovgivning, som på mange måder er indrettet til den analoge og ikke den digitale verden. På den måde står vi i en brydningstid, siger han.

- Udviklingen på it-fronten sker fantastisk hurtigt, og med den hastighed vil de lovgivende og håndhævende myndigheder ofte halse lidt bagefter.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx