Af - 19/08-16 21:04; Opdateret: 22/08-16 14:01

Dorte fik elektrochok ved en fejl: - Jeg var meget bangeDorte fik elektrochok ved en fejl: - Jeg var meget bange

Efter fødslen af sit andet barn blev Dorte syg. Lægerne kunne ikke finde ud af, hvad hun fejlede. Til sidst gav de Dorte elektrochok mod depression, selv om hun var kritisk syg

storybild

Dorte Nørregaard er i dag 42 år, og hun har fået kæmpet sig så meget tilbage efter sin sygdom, at hun i dag er parat til at kunne få et flexjob.

På psykiatrisk afdeling er personalet ved at gøre 34-årige Dorte Nørregaard klar til behandling med elektrochok mod depression.

Inden elektrochokket får Dorte taget et røngtenbillede af sin overkrop som en del af forberedelsen til behandlingen, men der er aldrig nogen, som kigger på billedet. En fejl, der får alvorlige konsekvenser for Dorte, som aldrig skulle have haft elektrochok.

Metroxpress kunne tirsdag fortælle, at der hvert år bliver indberettet over 100 fejl ved behandlinger med elektrochok. Heriblandt tilfælde, hvor de helbredsmæssige undersøgelser af patienten inden behandlingen ikke er tilstrækkelige.

Dortes sygdomsforløb starter, efter hun bliver mor for anden gang i 2008.

“Efter fødslen begyndte jeg at få det virkelig dårligt. Mine arme var så slappe, at jeg ikke kunne holde mit barn, jeg havde trykken mellem skuldrene, og jeg kunne ikke trække vejret ordentligt, når jeg lå ned.”

Danmark overhaler nabolande i elektrochok
Danmark overhaler nabolande i elektrochok

Dorte går meget til lægen - nogle gange to gange om dagen, men lægen kan ikke finde ud af, hvad der er galt.

“Jeg var meget ked af det og græd meget, fordi jeg var så syg, og det var svært for mig at tage mig af mine to børn”.

Til sidst bliver Dorte indlagt på psykiatrisk afdeling, selv om hun ikke føler, at hendes problemer er psykiske.

“Jeg følte mig ikke deprimeret, men jeg var desperat for at få det bedre, og jeg var parat til at prøve alt. Jeg kom ned på afdelingen en tirsdag, hvor jeg jeg havde en samtale på cirka 20 minutter. Jeg får at vide, at hvis jeg gerne vil hjem og se mine børn hurtigt, så skal jeg behandles med medicin og elektrochok”

Dorte siger i første gang nej til elektrochok, fordi det skræmmer hende, men hun ender med at indvillige, fordi hun gerne vil hurtigt hjem.

“Jeg kan ikke huske så meget, men jeg kan huske, at jeg var meget bange.”

Sådan foregår et elektrochok:

Da Dorte vågner efter behandlingen med elektrochok ser hun, at hun har flere blå mærker på overkroppen. Hun læser senere i sin journal, at personalet på den psykiatriske afdeling ikke kunne vække hende i 15 minutter efter behandlingen, og hun regner ud, at de må have nevet hende i et forsøg på at få hende til at reagere.

DF vil have ny plan for elektrochok-behandling
DF vil have ny plan for elektrochok-behandling

Dorte har heller ikke fået det bedre efter behandlingen med elektrochok, og det er der en enkel forklaring på. Dorte har aldrig haft en depression.

“Jeg blev indlagt på hjerteafdelingen efter elektrochokket. Forinden havde en ung læge, der havde set røngtenbilledet af min overkrop spurgt mig, om jeg havde hørt noget om et stort hjerte. På hjerteafdelingen spurgte jeg derfor, hvad det var for noget med et stort hjerte, og det fik en læge til at scanne mig.”

Dorte husker, at lægen, der scannede hende, blev helt stille.

“Jeg kunne se, at der var noget i vejen. Han fortæller mig, at det er helt, helt galt med mit hjerte, og at jeg er alvorligt syg. På det tidspunkt pumpede mit hjerte med under ti procent.”

Dorte har forstørret hjerte, og hun må slet ikke få narkose og elektrochok, fordi det kan være farligt for hende.

Havde lægerne set på det røngtenbillede, de tog af Dorte inden behandlingen, ville de have kunnet se, at hendes hjerte var meget forstørret og lungerne fulde af vand. Og at det er Dortes hjertesygdom, der er skyld i de symptomer, hun har haft.

Røngtenbilledet er ikke Dorte Nørregaards, men et eksempel på et røngtenbillede af en patient, der har et forstørret hjerte.

Psykiatrien i Region Syddanmark tilkendegav efterfølgende i et interview med DR, at det var en klar fejl, at lægerne overså røngtenbilledet.

“Det kan lyde mærkeligt, men jeg blev faktisk enormt lettet, da jeg endelig fandt ud af, hvad jeg fejlede - også selv om det var så alvorligt”, siger Dorte i dag.

Dorte bliver sat i medicinsk behandling og kommer på hjertetransplantationslisten. Heldigivis virker medicinen godt på Dortes hjerte, og hun kommer af transplantationslisten igen.

Elektrochoks popularitet stiger, selv om patienter oplever alvorlige skader
Elektrochoks popularitet stiger, selv om patienter oplever alvorlige skader

Men det lange sygdomsforløb har skadet Dorte. Hun bliver erklæret 70 procents invalid, og får udbetalt erstatning.

I dag har Dorte kæmpet sig tilbage efter sin sygdom, og hun er gået fra at førtidspensionist til at kunne passe et flexjob.

“Det er jeg meget taknemmelig for, men det har været et hårdt forløb, og jeg er vred over den behandling, jeg fik på psykiatrisk afdeling. Jeg er ikke i tvivl om, at elektrochok kan være en god behandling, der hjælper mange, men det skal være sidste udvej, når man er nået dertil, at alt andet er afprøvet, og man må selvfølgelig ikke kunne overse, at patienten har sygdomme, som gør behandlingen farlig for dem.”

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx