Af - 23/07-14 12:57

Pas på flåterne: De er aggressive i varmen og de bider fra sigPas på flåterne: De er aggressive i varmen og de bider fra sig

Flåterne har perfekte levevilkår i den danske fugtige sommervarme. Og lige nu bider de på livet løs.

storybild

Flåterne har perfekte levevilkår i den danske fugtige sommervarme. Og lige nu bider de på livet løs. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

33-årige Kasper Vardrup kan om nogen skrive under på, at den danske sommervarme gør flåterne bidelystne. Ikke færre end 15 gange har han siden slutningen af maj opdaget flåter, der har bidt sig fast forskellige steder på kroppen.

Luk dine døre og vinduer: Mystiske kryb vil indenfor i sommervarmen
Luk dine døre og vinduer: Mystiske kryb vil indenfor i sommervarmen

Fire af dem har han fået efter skovbesøg på mountainbike, imens de resterende 11 er 'hoppet om bord' oppe i deres sommerhus ved Rågeleje i Nordsjælland.

- Jeg har fået rigtig mange, efter jeg har været ude at lave havearbejde. De sidder typisk i krattet eller det lidt højere græs, Kasper Vardrup over for metroxpress.

Han fortæller, at der findes mange råvildt i området, og at de tit ser dem gå rundt ude i haven. Ifølge professor i systematisk insektforskning ved Zoologisk Museum, Niels Peder Kristensen, er netop en stor hjortebestand lig med mange flåter:

- Vi oplever en stigende hyppighed inden for bestanden af rådyr, og det spiller helt klart ind på antallet af flåter, siger han til metroxpress.

Er du stødt på et af disse kryb i din spaghetti?
Er du stødt på et af disse kryb i din spaghetti?

Hjortene er nemlig ifølge professoren den største spreder af de små blodsugere. Han fortæller, hvordan flåterne slipper hjortene, når de er 'færdige med deres blodmåltid', og dernæst sætter sig til at vente på deres næste bytte - fx mennesket.

- De slipper taget og lader sig dumpe af i høj vegetation, hvor de venter på deres næste bytte. De har nogle helt særlige sanseorganer siddende på deres forreste ben, som de bruger til at registrere, når en potentiel ny vært nærmer sig, understreger Niels Peder Kristensen.

100.000 bliver bidt om året

Ifølge opgørelser fra blandt andet Statens Serum Institut bliver cirka 100.000 danskere hvert år bidt af flåter. Til gengæld bliver kun en lille procentdel af dem ramt af sygdom.

Disse ting frygter vi mest
Disse ting frygter vi mest

Den mest almindelige årsag til sygdom hos mennesker skyldes bakterien borrelia, og ifølge tal fra Statens Serum Institut - baseret på laboratorie-prøveresultater - var der i 2011 og 2012 omkring 560 sygdomstilfælde. Dette tal er højere end hidtil antaget.

For Kasper Vardrup har et af bidene i pr resulteret i, at han nu er på penicillin.

- En af flåterne opdagede jeg først efter tre dage, og der var der begyndt at danne sig en rød ring, hvilket er tegn på, at der er en infektion, fortæller han.

Heldigvis er hans kæreste læge, og hun kunne hurtigt konstatere, at det krævede en antibiotikabehandling.

Overlevede 19 dage i vildmarken: Åd frøer og kryb
Overlevede 19 dage i vildmarken: Åd frøer og kryb

Ifølge Statens Serum Institut er det vigtigt, at man, hvis man bliver bidt af en skovflåt, fjerner den i løbet af det første døgn. I langt de fleste tilfælde tager det nemlig 24 timer fra, at flåten begynder at suge blod, til, at overførslen af borrelia finder sted. Ved at fjerne flåten inden for 24 timer er risikoen for at blive smittet med borrelia næsten lig nul.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx