Af Ritzau - 04/05-17 08:39

Statsejet kinesisk fødevaregigant skal lære af danske firmaerStatsejet kinesisk fødevaregigant skal lære af danske firmaer

Torsdag besøgte statsminister Lars Løkke Rasmussen den kinesiske fødevaregigant Cofco.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er i Kina med en delegation af erhvervsspidser for blandt andet at fremme dansk eksport af fødevarer. Arkivfoto. (Billede: Reuters/Thomas Peter)

I udkanten af Kinas hovedstad, Beijing, er det største kinesiske fødevareselskab, statsejede Cofco, ved at udvikle fremtidens landbrug. Og det vil kineserne gerne have dansk hjælp til.

Derfor indgik den danske ambassade og Cofco et samarbejde, der torsdag blev besejlet med håndtryk mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og formanden for Cofco, mr. Zhao.

Statsministeren er i Kina med en delegation af erhvervsspidser for blandt andet at fremme dansk eksport af fødevarer.

Ifølge den administrerende direktør i organisationen Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup, kan vi godt dele viden med kineserne og stadig regne med at kunne afsætte danske varer til det voksende marked i Kina.

- Vi skal være stolte af det og ikke bange for det. Den udvikling, vi har gennemgået, har stået på ryggen af flere hundrede års samarbejde i den danske andelsbevægelse.

- Det ville være ærgerligt ikke kunne bidrage til en mere bæredygtig udvikling og et bedre klima gennem et samarbejde med Kina, siger Karen Hækkerup.

For dansk landbrug handler det om at blive ved med at udvikle sig, så vi fortsat er et skridt foran kineserne, lyder det.

Forsøgslandbruget hos Cofco er økologisk drevet og består af en række avancerede drivhuse og marker, der står snorlige.

Netop økologi har været på dagsordenen under statsbesøget i Kina, hvor en ny aftale skal gøre det lettere for danske producenter at få godkendt deres varer på det kinesiske marked.

Cofco er Kinas største fødevareselskab. Det er statsejet, har 121.800 ansatte og en omsætning på 18,5 milliarder dollar.

Selv om den private sektor spiller stadig større rolle i Kina, så sidder staten fortsat på en stor del af erhvervslivet i det kommunistiske land, siger Allan von Mehrens, chefanalytiker i Danske Bank med fokus på Kina.

- De statsejede virksomheder spiller stadig en meget betydelig rolle i kinesisk økonomi og udgør cirka en tredjedel af økonomien. Kina ønsker fortsat at fastholde en model, hvor statsejede virksomheder er dominerende i strategiske industrier såsom råvareforsyning og banker, siger han.

Både Arla og Danish Crown samarbejder med Cofco og er repræsenteret i statsministerens delegation i Kina.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Boligsælgere kræver mere: De...
bt.dk
Kim er syg og på kontanthjælp: Nogen...
bt.dk
Selvom det lugter af trofæer i...
bt.dk
Se det søde billede: Filmstjerne er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx