Af - 04/09-13 07:02; Opdateret: 04/09-13 07:25

Mange studerende har ingen vennerMange studerende har ingen venner

Mere end en fjerdedel af danske studerende har højest én ven på studiet, viser undersøgelse.

storybild

Mange studerende har ingen venner på deres studie. (Billede: Polfoto/Silke Woweries / Modelfoto)

Tager du jævnligt ud og drikker kaffe med hende, der sidder et par rækker foran til forelæsningen? Har du været på festival med sidemanden? Ved du overhovedet, hvad de hedder? Nej?

Du er ikke alene. En ny undersøgelse, som Dansk Magisterforening (DM) har lavet blandt deres medlemmer på universitetet, viser nemlig, at hele 28 procent højest har én ven på deres studie.

‘Alarmerende’, mener Danske Studerendes Fællesråds (DSF) formand, Jakob L. Ruggaard, der godt kan genkende billedet.

- Gode venner er en forudsætning for at gennemføre studiet. Men når du har så lidt undervisning, og du møder dine studiekammerater så sjældent, så er det sindssygt svært at finde dem, siger han.

LÆS OGSÅ: Studerende: Skal jeg vælge mad eller forelæsning?

Også DM Studerendes formand, Mette Thygesen, ser grund til at være bekymret.

- Det kan blive en ensom tid at gå gennem studiet, hvis man ikke har nogen venner. Man skal i hvert fald være ekstra stærk for at kunne gennemføre, siger hun.

Niels Egelund, leder ved Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet, giver dem begge ret i, at en studietid uden venner kan være problematisk.

- Det er et problem, hvis man slet ikke har nogen at vende studierne og diverse problemstillinger med. Det godt være lidt ensomt, siger han, men påpeger samtidigt, at han mener, at man sagtens kan uddannelse sig uden venner på studiet.

Både hos DSF og DM peger man på, at der ofte er for ringe forudsætninger på studierne for at få nye venner.

- Der skal gøres meget mere for at skabe nogle bedre studiemiljøer. De studerende vil få det bedre, og det vil styrke kvaliteten i uddannelserne, hvis de studerende omgås hinanden og dyrker deres fag, mener Mette Thygesen, der også siger, at det vil mindske de frafaldet.

Svært at komme ud ad døren
På trods af, at 23-årige Julie Kristensen har læst på Roskilde Universitet i to år, er der kun én på studiet, hun ser som sin ven. Det er ‘uoverskueligt og energikrævende’ at finde venner på studiet, fordi rammerne ikke er til det, mener hun.

- Normalt har jeg kun forelæsninger i fem timer om ugen, og det giver ikke meget tid til at have en hverdag sammen med mine medstuderende, siger hun.

I starten forsøgte hun at skabe bånd med sine medstuderende, og hun deltog også i skolens introprogram. Men mangel på kontinuitet gør det problematisk.

- Strukturen gør det svært, idet man er så mange. Og pludselig skal man have andre kurser, og man ryger rundt på nogle andre hold. Og man har ikke ret mange timer på skolen, siger Julie Kristensen, der i øjeblikket læser psykologi.

Julie mener, at manglen på sociale relationer i høj grad påvirker hendes motivation til at læse.

- Det gør det uden tvivl. Det gør det lidt sværere at komme ud af døren. Jeg havde nok kraftigt overvejet at droppe ud af studiet, hvis ikke det var fordi, jeg havde gjort det én gang i forvejen, siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Irriteret Magnussen havde ingen ord:...
bt.dk
Dårligst af alle: Helt og aldeles...
bt.dk
'Regnede forkert med 55.000 - ups,...
bt.dk
Dømt igen: Her er sandheden om Heidis...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx