Af Peter Ølholm Hansson - 30/10-17 14:41

Kronprinsen rystede nationen på direkte tv: Nu fortæller han historien bag sine overraskende ord Kronprinsen rystede nationen på direkte tv: Nu fortæller han historien bag sine overraskende ord

Det var én stor misforståelse.

Kronprinsen rystede nationen på direkte tv med sin tale til forældrenes sølvbryllup: Nu fortæller han historien bag sine overraskende ord

Både Kronprins Frederik og hans far, prins Henrik, mener, at folk har misforstået den meget berømte tale, Kronprinsen holdt ved sine forældres sølvbryllup i 1992.

Foran snurrende tv-kameraer rejste en dengang 24-årig kronprins sig op på sine forældres store aften og holdt en tale, der siden er blevet legendarisk.

Især beskrivelsen af sin far, prinsgemalen, fik befolkningen til at spærre øjnene op, idet sønnen kom ind på sin fars måde at opdrage på. Prins Henrik var allerede dengang berygtet for at opdrage sine sønner, Frederik og Joachim, særdeles hårdt med udgangspunkt i sit franske ophav.

Det valgte Frederik at omtale i talen med ordene:

»Papa, man siger, at den man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kærlighed. Til tider var den måske lidt overvældende, måske også lidt tilfældig. Som barn følte jeg mig tit lidt magtesløs over for din stringente logik, din klare syntaks og dit galliske temperament,« sagde kronprinsen foran sølvbryllupsgæsterne og hele Danmark i tv-stuerne.

Siden har mange tolket citatet, som om at Frederik adresserer, at prins Henrik har været korporlig over for sønnerne. Men i en ny portrætbog af kronprins Frederik, 'Under Bjælken', fortæller prins Henrik nu, at folk har misforstået kronprins Frederiks ord. Ifølge Prins Henrik kunne kronprins Frederik godt forstå sin fars måde at opdrage på:

»Og han elskede mig. Der er jo så mange, der har gentaget en sætning fra hans tale til vores sølvbryllup i 1992. Det var positivt ment! Frederik forstod nemlig - ligesom jeg også forstod min far, som jeg var meget rebelsk over for - at når man forventer meget af sine børn, er man også meget hård ved dem,« udtaler prins Henrik i bogen, der er skrevet af Jens Andersen.

Selv siger Kronprins Frederik i dag i bogen, at han er overrasket over, hvordan talen blev modtaget. Kronprinsen fortæller, at han ikke sagde de berømte ord for at udlevere sin far, og han mente det ikke negativt.

»Måske var det i de år, man første gang fik noget mere at vide om vores familie. Dels gennem nogle interviews med min mor og min far, og så kom altså min tale. Da jeg leverede den på selve dagen, om aftenen, var det jo ikke meningen, at det skulle være pinligt eller provokerende og heller ikke sådan: 'Værsgo far, her har du en tak for 24 år!',« siger kronprins Frederik i bogen 'Under Bjælken'.

Portrætbogen af kronprins Frederik er udkommet på Gyldendals forlag.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert slår alarm: 'Det her er den...
bt.dk
Stor bekymring om lønfidus i Danmark:...
bt.dk
Chefforhandler med overraskende nyt:...
bt.dk
Øresundsforbindelsen måtte lukke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx