21/01-16 16:55

TV: Det skal du gøre hvis isen bristerTV: Det skal du gøre hvis isen brister

Skal du ud at skøjte med familien på byens frosne sø, så pas på steder, hvor isen er tynd. Det kan være under badebroen eller ved udløb.

De fleste søer i Danmark er over de seneste uger forvandlet til et rent Disney-eventyr.

Mange tager skøjter eller ski over skulderen og glider ud på de frosne søer.

Men det kan være farligt, for flere steder er isen i øjeblikket ikke stærk nok til at bære vægten af en skøjteglad familie eller en flok unger, der løber om kap.
- Vi er meget opmærksomme på isen nu her, for man kan ikke se, hvor tyk den er, siger Helen Witt Qvist, der er risikovurderingskonsulent ved TrygFonden Kystlivredning.

Kommunerne har derfor sat skilte op, hvor der står, om isen er sikker at gå på eller ej. Og de er vigtige at holde øje med, siger Bendt Trustrup, der er brandchef ved Falck.

- Hvis man på nogen måde er i tvivl om, man må eller kan færdes på isen, så skal man lade være, siger han til Ritzau Fokus.

Enkelte steder bør man aldrig skøjte hen over. Først og fremmest omkring udløb ved søer, badebroer og stolper. Men også ved siv, på moser, enge, og steder hvor der er cirkulation i vandet. Her er det lettere at falde igennem, fordi isen ikke blive så tyk.

Er uheldet ude, og du falder gennem isen - så handler det om at reagere hurtigt:

Råb efter hjælp og søg tilbage til det sted, hvor du faldt i - her er isen intakt. Men husk at bevare roen og få styr på vejrtrækningen.

Forsøg, om du kan du mave dig op ad hullet med albuerne på isen. Mav dig frem og vent med at rejse dig op, indtil du er sikker på, at du kan rejse dig og gå ind på land.

Tag aldrig tøjet af, mens du ligger i vandet, selv om det er vådt - det hjælper med at holde på varmen.

- Hvis man falder igennem, skal man passe på, for temperaturerne er meget lave. Få kontaktet hjælp med det samme, for det handler om ganske få minutter, siger Bendt Trustrup.

Han forklarer, at man afgiver rigtig meget varme og energi, når man kæmper i vandet. Derfor skal man prøve at holde kroppen i ro, hvis man kan se, at hjælpen er på vej.

Når man skal tilkalde hjælp er det vigtigt, at man giver en så nøjagtig stedsangivelse som muligt.

- Ved du ikke, hvor du er, så giv kendetegn eller forklar, hvad du kan se omkring dig, siger Bendt Trustrup.

Efterfølgende er det vigtigt at få varmen med en kop varm te, kaffe eller kakao - og et tørt sæt tøj.

Hvis det er et familiemedlem eller en ven, der pludselig forsvinder under isen, skal du skynde dig at skabe lidt afstand til hullet, så du ikke også falder i.

Hjælp din ven ved at kaste et reb, en gren, et halstørklæde eller en redningskrans ud til hullet og hjælp med at trække i land. Læg dig på maven, så din vægt fordeles på isen.

Både Helen Witt Qvist og Bendt Trustrup er enige om, at man bør tage en snak med sine børn om isen - og faren ved at skøjte eller lege på isen, hvis den knækker.

- Man skal fortælle børnene om is og forklare, at de aldrig må gå derud uden en voksen. For dømmekraften er anderledes, når man er barn, siger Helen Witt Qvist.

Hun siger også, at en del hunde også går gennem isen. Derfor skal man heller ikke lade hundene gå løs hen over en frossen sø.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx