Af Ritzau - 10/08-16 17:35

DI: Lige nu er sikkerhed vigtigere end erhvervsfremstødDI: Lige nu er sikkerhed vigtigere end erhvervsfremstød

Tyrkiet er om noget et land, der har behov for et erhvervsfremstød. Men sikkerheden er vigtigst, siger DI.

storybild

Danmark har aflyst et større eksportfremstød i Tyrkiet grundet sikkerhedssituationen i landet. (Billede: Free/Colourbox)

Tyrkiet er i undtagelsestilstand. Derfor har Udenrigsministeriet og kongehuset udskudt et stort anlagt statsbesøg i oktober, hvor både dronning Margrethe og en større erhvervsdelegation skulle have deltaget.

Det er forståeligt, siger Dansk Industri, der har været involveret i planlægningen af turen. Men det er ærgerligt, for lige nu ville et besøg og bedre relationer falde på et tørt sted.

- Vi havde da set frem til, at statsbesøget skulle gennemføres, men vi har fuld respekt for beslutningen.

- Tyrkiet er stadig et stort og vigtigt eksportmarked for danske selskaber, og de sidste mange år har det været en af de hurtigst voksende økonomier.

- Men de sidste par år har vi oftere og oftere hørt medlemmer påtale problemer med at handle på markedet. Det kan være godkendelser eller standarder, der pludseligt ikke er gode nok længere, siger underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen.

Den slags problemer - specielt i et marked som det tyrkiske - er statsbesøg som det planlagte gode til at imødegå.

- Vi ved, at den slags besøg er en vanvittig effektiv døråbner for dansk erhvervsliv. Specielt i de her markeder, der ikke er lige så transparente, som vi er vant til i Danmark.

- Der er det en virkeligt god måde at få kontakt til beslutningstagerne og ikke mindst vigtige kontakter i den private sektor på, siger Peter Thagesen.

Statsbesøgets erhvervsdel skulle ifølge kongehusets hjemmeside have fokuseret på sundhedssektoren og grønne teknologier. Et af de selskaber, der skulle have været med, var vindmølleproducenten Vestas.

- Vi har ingen kommentarer til udskydningen af besøget. Men Tyrkiet er et vigtigt marked for vindenergi og vil fortsætte med at være det. Så vi håber, at besøget bliver gennemført senere, siger kommunikationsdirektør i Vestas, Michael Zarin, og fortsætter:

- Vores forretning kører normalt i Tyrkiet, men vi holder tæt øje med situationen. Mest selvfølgeligt med ting, der kan påvirke sikkerhedssituationen for vores ansatte, som er det vigtigste for os.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx