Af Ritzau - 31/08-16 11:41; Opdateret: 31/08-16 12:06

Danske skibe sejler kemiske våben ud af LibyenDanske skibe sejler kemiske våben ud af Libyen

Kemiske våben fra Libyen er nu om bord på danske skibe og på vej mod Tyskland.

storybild

Krigsskibet Absalon indgår i operationen i Libyen. (Billede: Scanpix/Frit / Sok)

To danske skibe har været med til at fjerne resterne af et kemisk våbenlager i Libyen. Den danskledede internationale maritime operation, som skal skaffe cirka 500 tons rester af Libyens kemiske våbenlager af vejen, er dermed tæt på at være afsluttet.

Det oplyser Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Lørdag aften blev de kemiske stoffer afhentet på havnen i Misrata i Libyen. Kemikalierne forlod derefter libysk farvand og er nu på vej ud af Middelhavet på vej mod Tyskland.

- Det er et vigtigt bidrag fra Danmark til en sikrere verden fri for kemiske våben. Og til et mere stabilt Libyen, som vi i den grad har behov for, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) om missionen i en skriftelig kommentar.

Ud over Danmark har blandt andet Storbritannien og Finland bidraget til operationen.

Frygten er, at hvis ikke stofferne bliver bragt ud af landet, så risikerer de at ende i hænderne på de op mod 6000 IS-krigere, der menes at være i Libyen.

Det er den libyske samlingsregering, der har bedt det internationale samfund om hjælp, og det har været medvirkende til at sikre stor opbakning i Folketinget, hvor samtlige partier stemte for forslaget.

Ud over skibe og personale har Danmark også sendt blandt andet en containerskanner fra Skat, der kan bruges til at kontrollere indholdet af kemikaliebeholderne.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) glæder sig over, at opgaven er løst.

- Forsvaret har på fornemste vis – hurtigt og sikkert – løst opgaven med at hente kemiske stoffer ud af Libyen, så disse stoffer kan blive destrueret, siger forsvarsministeren.

- Det danske forsvar har en rigtig god erfaring med sådanne opgaver, og igen har Forsvaret vist, at det er klar, når der skal ydes en indsats for fred og stabilitet ude i verden, siger han.

I 2004 tiltrådte Libyenkonventionen om forbud mod kemiske våben. Siden har landet destrueret størstedelen af de kemiske stoffer fra programmet.

En vis mængde kemiske stoffer, som udgør forstadier til kemiske våben, har dog fortsat befundet sig i landet. Der er tale om i alt fire kemikalier, der kan anvendes til at producere kemiske våben.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sviende beskyldninger mod prins...
bt.dk
Efter stort snefald i nat: DMI har en...
bt.dk
Dansker undrer sig over pudsigt...
bt.dk
Afsløret: Oliver Bjerrehuus får...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx