09/11-15 07:03

Socialrådgivere: Vi vurderer syge på uforsvarligt grundlagSocialrådgivere: Vi vurderer syge på uforsvarligt grundlag

Socialrådgiverne i kommunernes jobcentre mener ikke selv, at de kan nå at vurdere alvorligt syge borgeres arbejdsevne inden for den 22 uger lange tidsfrist, som sygedagpengereformen fastsætter.

storybild

(Billede: Polfoto)

Derfor ender mange borgere i jobafklaringsforløb, selv om de ikke hører til målgruppen. Det betyder, at de risikerer at få et mangelfuldt forløb og på et urimeligt grundlag mister retten til sygedagpenge for i stedet at komme på ressourceforløbsydelse, der er på niveau med kontanthjælp.

Det viser en helt ny undersøgelse foretaget af Dansk Socialrådgiverforening, der omhandler de tre seneste beskæftigelsesreformer – førtidspensionsreformen, kontanthjælpsreformen og sygedagpengereformen. Undersøgelsen er lavet blandt 251 socialrådgivere fra 66 forskellige kommuner, der arbejder i landets jobcentre.
Ifølge to tredjedele af de adspurgte socialrådgivere i undersøgelsen er det fagligt uforsvarligt, at de allerede efter 22 uger skal vurdere alvorligt syge borgeres arbejdsevne.

- For borgerne er det et virkeligt alvorligt problem. Det betyder jo, at den indsats, som de bliver sat i – jobafklaringsforløb – ikke nødvendigvis er meningsfuld, siger Majbritt Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

Socialrådgivere: Vi vurderer syge på uforsvarligt grundlag
Socialrådgivere: Vi vurderer syge på uforsvarligt grundlag

3F oplever ligesom socialrådgiverne i jobcentrene, at det nye revurderingstidspunkt på 22 uger er alt for kort tid. Ifølge Ellen Lykkegaard, der er socialpolitisk ansvarlig i 3F, mister mange af 3F’s medlemmer deres sygedagpenge, før deres helbredsmæssige tilstand er afklaret. Det er blandt andet borgere med kræftsygdomme, psykiske lidelser eller gigt.

- Mange af vores medlemmer kan ikke nå at blive afklaret, fordi deres sygdomme er meget indviklede, og så ender de i et jobafklaringsforløb, siger Ellen Lykkegaard, der mener, at det er uretfærdigt for borgerne, fordi det ofte er »eksterne faktorer, som ventetider i sygehusvæsnet, der gør, at de ikke kan nå at blive afklaret inden for de 22 uger.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) skriver i en mail til Information, at han, på trods af den stadigt meget nye sygedagpengereform, har bedt Ankestyrelsen gennemgå en række udvalgte sager, hvor man blandt andet ser på, om det er muligt at afklare den enkeltes helbred efter 22 uger. Derudover har beskæftigelsesministeriet igangsat en evaluering af reformens opstart.

Socialdemokraterne ude af integrationsforhandlinger
Socialdemokraterne ude af integrationsforhandlinger

- Det gør vi, fordi vi er dybt optaget af, at reformerne ikke bare virker godt på papiret, men også for de mennesker, det hele handler om, lyder det fra Jørn Neergaard Larsen.

Et jobafklaringsforløb er i lighed med de såkaldte ressourceforløb en indsats, hvor borgeren skal arbejdsprøves med henblik på at blive selvforsørgende. Er borgerens situation ikke afklaret, må socialrådgiveren sende borgeren i jobafklaringsforløb, hvis de stadig skal have ret til en social ydelse, men denne ydelse er altså markant lavere end sygedagpenge.

Om jobafklaringsforløb er relevant for den syge borger, giver den nye lovgivning ikke mulighed for at tage højde for, påpeger flere socialrådgivere i den nye undersøgelse. Blot 12 procent af de adspurgte svarer, at jobafklaringsforløbene fungerer efter hensigten. Det kan have alvorlige konsekvenser for borgerne.

- Man risikerer at iværksætte initiativer, der ikke er brugbare for borgeren. I bedste fald er det spild af tid. I værste fald kan det forværre borgeren situation, siger Majbritt Berlau, der understreger, at når borgere overgår fra sygedagpenge til afklaringsforløb, kommer de på en lavere ydelse, der svarer til kontanthjælpsniveau.

Støjberg vil have flere personer på særligt lave ydelser
Støjberg vil have flere personer på særligt lave ydelser

I dag er der en mulighed for at få forlængelse, hvis den sygemeldte er under eller venter på lægebehandling. Det kræver dog, at den sygemeldte har en lægelig vurdering, der siger, at de vil kunne genoptage erhvervsmæssig beskæftigelse inden for 134 uger. Denne vurdering er der mange, der ikke når at få, før det nye revurderingstidspunkt er udløbet.

Dansk Socialrådgiverforening opfordrer derfor til at ændre lovgivningen, så der er mere tid til at sikre en faglig vurdering af hver enkelt borgers situation.

- Lige nu går alt tiden med at sørge for at nå den korte tidsfrist, hvilket betyder, at der er færre ressourcer til at lave de rette jobafklaringsforløb til borgerne, siger Majbritt Berlau. Også 3F mener, at man bør genoverveje det korte revurderingstidspunkt.

- Enten bør man flytte revurderingstidspunktet tilbage, som det var før reformen, eller også skal man lave en forlængelsesregel mere, der siger, at er borgeren uafklaret, så bliver man forlænget, siger Ellen Lykkegaard, socialpolitisk ansvarlig i 3F.

Karsten Hønge, arbejdsmarkedsordfører for Socialistisk Folkeparti, har ikke hørt om problemet før nu.

Kommune til hjemløse: Vis os dine boner, hvis du vil have støtte
Kommune til hjemløse: Vis os dine boner, hvis du vil have støtte

- Jeg vil rejse spørgsmålet over for ministeren: Hvor stort er problemet, og hvad kan vi gøre ved det, siger Karsten Hønge.

Marianne Jelved er socialordfører for Radikale Venstre, som var med til at reformere sygedagpengeområdet. Hun siger, at det kunne være en idé at lave en uafhængig undersøgelse, der belyser socialrådgivernes kritik af, at de 22 uger er en for kort periode til at vurdere sygedagpengemodtageres arbejdsevne.

- Der bliver jo antydet, at der er et problem, siger hun og tilføjer: - Så bliver vi som politikere nødt til at spørge, hvad vi gør ved det.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen understreger, at reformens har været med til at sikre en tidlig indsats til de sygemeldte. Han skriver, at det før reformen var et problem, at kommunerne først var forpligtet til at se på sygedagpenge-sagerne efter et år.

- Jo senere indsatsen kommer, jo større er risikoen for, at man ikke kommer tilbage i arbejde, skriver Jørn Neergaard Larsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokraterne eller Konservative.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Charlotte er alenemor til syv:...
bt.dk
Stjerneadvokat om udvikling i Kim...
bt.dk
Psykiater: Hvis Peter Madsen bliver...
bt.dk
'Han var så målrettet i sine øjne':...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx