Af Ritzau - 25/05-16 20:59

Økonomer: V-forslag flytter PSO-regning til husholdningerØkonomer: V-forslag flytter PSO-regning til husholdninger

Til gengæld får erhvervslivet gavn af, at PSO-afgiften erstattes af en skattestigning, vurderer økonomer.

storybild

Regeringens forslag vil i højere grad sende regningen for den grønne omstilling til husholdningerne end erhvervslivet, vurderer økonomer. (Billede: Free/Colourbox)

Flere medier skriver onsdag aften, at regeringen blandt andet vil finansiere afskaffelsen af PSO-afgiften ved at hæve danskernes bundskat gradvist med 0,31 procentpoint og en gradvis sænkelse af personfradraget på 1100 kroner.

Det forslag bliver en god forretning for erhvervslivet, vurderer økonomer fra både Cepos og Arbejdernes Erhvervsråd.

- I og med at en del af PSO-afgiften betales af erhvervslivet, og at det nu bliver almindelige mennesker, der skal betale den, så flytter du en skattebyrde fra erhvervslivet til personer, siger Lars Andersen, der er direktør i Arbejdernes Erhvervsråd.

- Som udgangspunkt så slipper erhvervene, og husholdningerne kommer til at betale den samlede regning, siger Otto Brøns-Petersen, der er analysechef hos den liberale tænketank Cepos.

Det sker fordi, at de virksomheder og husholdninger, der i dag betaler PSO-afgift, får en besparelse på deres elregning, hvis afgiften forsvinder.

Til gengæld vil husholdningerne opleve en stigning i beskatningen af deres indkomst og dermed få færre indtægter.

Lars Andersen påpeger, at personer med de laveste indkomster vil blive relativt hårdere ramt, når man sænker personfradraget i stedet for kun at hæve bundskatten.

Otto Brøns-Petersen gør opmærksom på, at regeringen tidligere i en afgift- og tilskudsanalyse har regnet på den model, som flere medier skriver, at regeringen vil foreslå.

Her gav fjernelsen af PSO-afgiften, sænkningen af personfradraget og stigningen i bundskatten et netto plus for de fleste husholdninger.

- Regeringen regner også med, at der kommer nogle afledte effekter, som betyder, at lønningerne kommer til at stige og dermed også overførselsindkomsterne, siger han.

- Hvis man skal finansiere det her(den grønne omstilling, red.) med en skat, så er det bedre, at finansiere det med indkomstskatten end med PSO-afgiften.

PSO-afgiften, der er skabt for at finansiere den grønne omstilling, skal skrottes, fordi EU-kommissioner har erklæret den ulovlig, og derfor mangler staten omkring 70 milliarder i indtægter i årene 2016 til 2025.

En del af pengene skal ifølge et tidligere forslag fra regeringen hentes ved at droppe nogle af de planlagte investeringer i den grønne omstilling.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Pornostjerne stod frem med påstande...
bt.dk
Amerikansk betjent sigtes for drab på...
bt.dk
Har tabt alle fodboldkarrierens...
bt.dk
Nu sælger hun sit gods: Dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx