Af - 23/05-16 16:18; Opdateret: 24/05-16 08:13

Så mange er for generte til at sende en venneanmodning på FacebookSå mange er for generte til at sende en venneanmodning på Facebook

Ny undersøgelse viser, at det ikke altid er lige let for unge i alderen 18-29 at sende venneanmodninger til hinanden. Ekspert forklarer det med, at de sociale medier forenkler de sociale koder.

storybild

Det bliver derved meget sorthvidt, når man sender en venneanmodning på Facebook - vil du være venner eller ej? - mens man i virkeligheden gennem andre signaler bekræfter, at man er en del af hinandens venneflok, forklarer Jørgen Riber Christensen, ekspert i adfærd på sociale medier.

"Skal vi være venner"? Det er et spørgsmål, man næsten kun hører børn stille hinanden i børnehaven, eller også bliver det brugt i slutningen af et skænderi for at sikre sig, at man er på god fod igen. Det er i hvert fald sjældent, at venskaber bliver skabt, fordi de aftales.

Men på de sociale medier er det en anden sag. På Facebook bliver du officielt venner med folk ved at sende eller modtage en venneanmodning. Det er dog langt fra alle unge, der 'tør' sende venneanmodninger til hinanden, selvom de gerne vil være Facebook venner:

En ny undersøgelse viser, at hver tredje ung mellem 18-29 år ikke selv tør/vil/er for generet til at sende en venneanmodning, skønt man gerne vil være venner på Facebook med personen. Undersøgelsen er lavet af YouGov for metroxpress.

Folk svinede Maria til på Facebook: - De kaldte mig en skinke i badetøj
Folk svinede Maria til på Facebook: - De kaldte mig en skinke i badetøj

Ifølge Jørgen Riber Christensen, der har forsket i den sociale adfærd på sociale medier, handler genertheden om, at de sociale medier forenkler mange af de sociale koder:

Face to face sender man mange andre signaler, udover det man siger, eksempelvis udstråler kropssproget og tonelejet noget bestemt. På de sociale medier har man ikke nær den samme kodeudstrækning.
Det siger Jørgen Riber Christensen, der er lektor i digital æstetik på Institut for kommunikation på Aalborg Universitet.

Hver femte kommer med sure opstød på Facebook
Hver femte kommer med sure opstød på Facebook

Det bliver derved meget sorthvidt, når man sender en venneanmodning på Facebook - vil du være venner eller ej? - mens man i virkeligheden gennem andre signaler bekræfter, at man er en del af hinandens venneflok. Og den forenkling kan virke skræmmende og barsk.

Men selvom vores profiler på de sociale medier som Instagram og Facebook skal afspejle, hvem vi er, så mener Jørgen Riber Christensen på ingen måde, at man kan definere en person ud fra profilen på de sociale meder.

Linse får skæld ud på Facebook: - Jeg har IKKE brændt nogen af
Linse får skæld ud på Facebook: - Jeg har IKKE brændt nogen af

I den forbindelse minder han om, at dine Facebook-venner langt fra behøver at være dine virkelige venner. På samme måde kan man heller ikke sige, at blot fordi I ikke er venner på Facebook, er I ikke venner i virkeligheden.

Derfor behøver du ikke at stresse over, alle dem du ikke er venner med på Facebook, og som godt kan lide i virkeligheden.

Så mange stalker deres date på Facebook inden de mødes
Så mange stalker deres date på Facebook inden de mødes

LÆS OGSÅ: Espersen giver intet for Kofods Facebook-forklaring

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

10 sunde vaner, som du skal droppe...
bt.dk
Premier League-stjerne om...
bt.dk
Så skete det: Niklas Landin er blevet...
bt.dk
Kjell tjekkede sin mail - og opdagede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx