Af - 15/09-16 17:22

Så meget mere får mænd ud af en lavere topskatSå meget mere får mænd ud af en lavere topskat

Regeringens ønske om at lempe topskatten i 2025-planen vil især komme mænd til gavn, viser ny opgørelse fra Skatteministeriet. Et stort problem, mener S. Det bedste for ligestillingen, mener LA.

storybild

(Billede: Scanpix/bax Lindhardt)

Det er især mænd, der vil få flere penge ind på kontoen, hvis regeringen får gennemført lettelserne i topskatten for 3,4 milliarder kroner, som der er lagt op til i 2025-planen.

77 procent af skattelettelsen vil således gå til mænd, mens kvinderne må nøjes med 23 procent af beløbet.

Det fremgår af et svar fra Skatteministeriet til Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, som mener, at det er stærkt problematisk.


- Der er en klar kønsmæssig ubalance i, hvem der vil opnå en topskattelettelse. Det er et problem, der er vigtigt at få med i diskussionen, og det kommer i tillæg til, at lettelsen i topskatten også er socialt skæv og vil øge den geografiske skævhed, siger Jesper Petersen.

LA: Alle anerkendte økonomer giver os ret i topskat
LA: Alle anerkendte økonomer giver os ret i topskat

Analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Jonas Schytz Juul, slår fast, at topskattelettelsen øger uligheden mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet:

- Det illustrerer jo, at hvis man letter topskatten, går det til de højeste indkomster, og det er især mænd. Så hvis man letter topskatten, ligger det fast, at man øger indkomstuligheden mellem mænd og kvinder.

Venstre har blå 2025-aftale som førsteprioritet
Venstre har blå 2025-aftale som førsteprioritet

Hos Liberal Alliance er skatteordfører Joachim B. Olsen lodret uenig. Han peger på, at kvinder i langt højere grad af mænd bliver påvirket af skattelettelser.

- Kvinder er mere rationelle end mænd. Hvis de skal arbejde en time ekstra eller tage et job med mere ansvar, større risiko og en højere løn, vil de også have mere ud af det, siger Joachim. B. Olsen, som mener, at det vil øge andelen af kvindelige i topstillinger at sænke topskatten.

- Det vil være noget af det bedste, man kan gøre for ligestillingen, da det vil få flere kvinder til at tage højere betalte job.

Det argument køber Jesper Petersen ikke:

- Det er en erkendelse af, at topskattelettelser ikke kan dokumenteres at have den effekt på mængden af arbejde, som regeringen siger og regner med, fordi de bedst lønnede mænd ikke påvirkes af det. Pengene kan bruges meget bedre på uddannelse, forskning og investeringer, hvis det altså rent faktisk handler om at skabe økonomisk fremgang.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har ikke ønsket at udtale sig i sagen.

LÆS OGSÅ: DF: Hjort bør lave bred aftale med V, S og DF

LÆS OGSÅ: LA om topskat: Vi er ikke tilfredse med fem procentpoint

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx