Af - 09/09-15 07:05

Ny undersøgelse: Unge springer tandbørsten overNy undersøgelse: Unge springer tandbørsten over

19-årige Signe fra Herlev skipper tandbørstningen hver anden dag: 'Enten glemmer jeg det, og andre gange er jeg lidt teenagedoven'.

Bildstrecke im Grossformat »
- Mine forældre viser mig deres plumper og siger, at jeg skal huske at børste tænder, men nu hvor jeg er flyttet hjemmefra, har mine forældre nok givet lidt op, vurderer Signe Sigyn. - Jeg glemmer, at min manglende tandbørstning ude i fremtiden godt kan have konsekvenser. Det er lidt en ungdomscliche, at jeg ikke tænker ikke over fremtiden eller på, at ens tænder en gang kommer til at have aftryk af ens vilde ungdom, Signe Sigyn. Da metroxpress spørger Signe Sigyn, hvorfor hun ikke børster tænder, svarer hun blandt andet: - Enten glemmer jeg det, og andre gange er jeg lidt teenagedoven. Hun er ikke klar over, om hun lige for tiden har huller i tænderne. Der er dog i hvert fald ikke noget, der lige for tiden gør ondt i hendes tænder. Signe Sigyn ved ikke, hvornår hun går til tandlægen næste gang. Hun har ikke været til tandlægen, siden hun var 17-18 år. - Jeg kunne godt spare sammen eller lokke mine forældre til at betale, hvis jeg virkelig gad, men det er ikke noget, jeg prioriterer så højt, for jeg mærker ikke, at jeg ikke er så god til at børste tænder. Kun hvis der er hul, siger hun. Signe Sigyn frygter lidt for tandlægen. - Hvis jeg får lavet et tandlægetjek, som ikke engang er så dyrt, så er jeg dog bange for, at de siger, at jeg bliver nødt til at komme derned tre gange i træk. Det er lettere at lade være med at blive konfronteret med det - ved ikke at gå til tandlægen, siger hun. Efter at metroxpres har talt med Signe Sigyn, har hun fået 'ret dårlig samvittighed' over sin manglende tandbørstning, så nu har hun købt fire tandbørster, og den ene skal hjem og stå hos kæresten, så den ikke bliver glemt, når hun pakker taske til kæresten.

Signe Sigyn glemmer tandbørstningen hver anden dag. Læs hvad hendes forældre siger til det, og hvad hun tænker om at gå til tandlægen.

Du ligger i sengen, sengen er endelig blevet varm, du er halvt inde i drømmeland, og pludselig kommer du i tanke om, at du har glemt at børste tænder. Står du op og får det gjort, eller bliver du liggende?

Gymnasieeleven Signe Sigyn bliver liggende og fravælger tandbørstningen. Det er hun ikke alene om.

Knap hver fjerde af de 18-25-årige børster kun tænder én gang om dagen eller endnu mere sjældent. Det viser en ny undersøgelse, som Voxmeter har gennemført for Tandlægeforeningen.

Om morgenen har jeg super travlt, og så prioriterer jeg at spise morgenmad frem for at børste tænder. Jeg tror også lidt, jeg nedprioriterer det, fordi jeg lidt naivt tænker, at man børster tænder for at få god ånde, og det klarer jeg i stedet med et tyggegummi.
Det siger 19-årige Signe Sigyn, der bor i Herlev.

Hver anden dag glemmer hun at børste tænder om morgenen, og hver tredje-fjerde dag bliver tandbørsten ikke brugt, inden hun går i seng.

Pas på din tandbørste: Den er nok fuld af lort
Pas på din tandbørste: Den er nok fuld af lort

- Jeg glemmer tit tandbørsten, når jeg skal hjem til min kæreste, og når jeg ligger om aftenen hos mig selv, med lyset slukket og mit nattøj på og tænker 'Fuck, jeg har glemt at børste tænder', så orker jeg det bare ikke, siger Signe Sigyn.

Signe Sigyn har holdt sig væk fra tandlægen i flere år. Hun er nervøs for regningen, da hun godt ved, at hendes dårlige vane kan koste hendes tænder dyrt.

- Når de unge lægger sig i tandlægestolen kan jeg godt se på deres tænder, om de skipper tandbørstningen eller ej. Man kan se at deres tænder er lodne og tandkødet afslører, om der har siddet bakterier for længe, siger formanden for tandlægeforeningen Freddie Sloth-Lisbjerg.

Fremskridt: Snart kan din tandbørste opdage kræft
Fremskridt: Snart kan din tandbørste opdage kræft

Ifølge formanden, er Signe Sigyn dårligere til at huske tandbørsten end den ældre generation, fordi hun mangler motivation fra livets omkostningsfulde erfaringer:

Unge tager ikke tandsundhed nær så alvorlig som ældre, og det er fordi, de ældre har prøvet, hvad det vil sige at have dårlig tandsundhed. Ligesom tendensen med, at du passer bedre på din iPhone, når du først har prøvet at slå skærmen i stykker og bruge trælse penge på at få skærmen hel igen.
Det siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

TV: Smart metode: Sådan klarer du tandtråden på et minut
TV: Smart metode: Sådan klarer du tandtråden på et minut

Han understreger, at tandlægeregningen kan ende op med at blive dyr for de unge, hvilket skal vejes op mod, at det er gratis at børste tænder. Du skal helst børste tænder to gange om dagen gange to minutter. Sådan forebygger du huller i tænderne.

Metroxpress har prøvet at lokke ud af Freddie Sloth-Lisbjerg, hvilken tandbørstning der er vigtigst, hvis man endelig skal vælge mellem enten natte- eller morgentandbørstningen.

- Man skal ikke gå i seng med tænder, der ikke er børstet. Så ligger dine tænder i snusk og bakterier i otte timer. Så aftenen er vigtigst, MEN du SKAL børste tænder to gange om dagen. Det er IKKE godt nok kun at børste tænder om aftenen, svarer Freddie Sloth-Lisbjerg.

LÆS OGSÅ: 26-årige Mike har ikke haft råd til tandlægen i otte år

LÆS OGSÅ: Her er otte fejl med tandbørsten, der sker hver dag

LÆS OGSÅ: Lad være med at børste tænder - når du har spist dét her

LÆS OGSÅ: Fem overraskende ting som skader tænderne

LÆS OGSÅ: Unge skal tilbage i tandlægestolen

LÆS OGSÅ: Pas på dine tænder: Her er tandlæges fem gode råd

LÆS OGSÅ: Tandlægen fra helvede? Fjernede 19 tænder for at kurere impotent mand

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx