Af Ritzau - 11/11-16 10:36; Opdateret: 11/11-16 11:02

Kommentator ser ikke nyt i Nye Borgerliges økonomiske planKommentator ser ikke nyt i Nye Borgerliges økonomiske plan

Det nye parti fremlægger sine økonomiske visioner forud for det første årsmøde i weekenden.

storybild

Nye Borgerlige fremlægger sine økonomiske visioner forud for det første årsmøde i weekenden. (Billede: Scanpix/Olafur Steinar Gestsson)

De kalder sig Nye Borgerlige, men der er ikke meget ny politik i deres økonomiske plan, som blev fremlagt fredag, lyder dommen fra politisk kommentator Hans Engell.

Væk med arbejdsmarkedsbidraget. Væk med selskabsskatten. Væk med topskatten og skær 0,5 procent i det offentlige forbrug hvert år.

Det er nogle af elementerne i Nye Borgerliges økonomiske vision frem mod 2025. Men det har man hørt før, lyder analysen fra den erfarne iagttager af dansk politik og tidligere konservative minister.

- Der er ikke særligt originale forslag i det, de kommer med. Det er ikke særligt opfindsomt. Vi skal bare have kæmpe skattelettelser, og der skal flyttes rundt på milliardbeløb. De repræsenterer ikke ny politik.

- De kalder sig Nye Borgerlige, men der er ikke særlig meget nyt i det, siger han.

Han henviser til, at Liberal Alliance havde en sammenhængende økonomisk politik, som kunne realiseres.

Og Alternativet har en anden måde at tænke politik på ved blandt andet at indføre "empati" i debatten om finanspolitikken, mener Hans Engell.

Nye Borgerliges plan indeholder lettelser af skatter og afgifter for 121,1 milliarder kroner.

De helt store lettelser er en afskaffelse af selskabsskatten og arbejdsmarkedsbidraget. Det koster ifølge partiet henholdsvis 36 milliarder og 44,7 milliarder kroner.

Den omfattende ønskeliste skal finansieres af, at det offentlige forbrug skal falde med en halv procent hvert år. Det vil ifølge partiet spare 47 milliarder kroner, men det er ikke specificeret konkret, hvor der skal spares.

Hans Engell spår ikke planen nogen gang på jord.

I weekenden holder Nye Borgerlige, som for nylig blev opstillingsberettiget, sit første årsmøde.

Kommer der et folketingsvalg inden længe, er opstillingen af partiet, noget der i yderste konsekvens kan koste regeringen magten, påpeger han.

- Denne weekend kan blive afgørende og kan få ganske stor betydning for dansk politik.

- Hvis NB (Nye Borgerlige red.) bliver maveplasker og leverer 1,9 procent af stemmerne og Kristendemokraterne stiller op og laver 0,9 procent, så er man oppe på underkanten af tre procent, som er stemmespild, siger Hans Engell.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skaberne bag 'Badehotellet': Derfor...
bt.dk
Falck fyrer 570 medarbejdere i Danmark
bt.dk
Nyt skoleskyderi i USA - gerningsmand...
bt.dk
Stormy Daniels kæmpede med karrieren:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx