15/07-15 07:18

Fordobling: Flere gravide får konstateret svine-MRSAFordobling: Flere gravide får konstateret svine-MRSA

Der er sket en stigning i Nordjylland, fortæller DR Nordjylland.

storybild

(Billede: Klint Peter)

Siden 2013 er antallet af gravide i Nordjylland, der får konstateret svine-MRSA, fordoblet. Og behandles det ikke, kan det få konsekvenser for barnet.

Det fortæller DR Nordjylland.

- Det er rigtig vigtigt at beskytte den gravide kvinde og barnet, siger Ulla Hjort, der er overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

MRSA-bakterier fundet i hver tredje pakke svinekød
MRSA-bakterier fundet i hver tredje pakke svinekød

På et år steg antallet af gravide med den frygtede baktierie i Nordjylland fra 10 til i alt 19 smittede sidste år. Der findes ingen landstal for antallet af gravide, der får konstateret svine-MRSA.

Men i Nordjylland ser antallet af smittede ud til at stige yderligere. I 2015 er man allerede nu oppe på 15 gravide med MRSA.

- Det kan være et udtryk for, at der formentligt er en stigning i antallet af svinelandbrug, der har en problematik med MRSA, siger Ulla Hjort.

Læge: Gammel opskrift kan dræbe farlig bakterie i svinekød
Læge: Gammel opskrift kan dræbe farlig bakterie i svinekød

MRSA er modstandsdygtig overfor almindelig penicillin. Det er vigtigt, at MRSA bliver opdaget og behandlet tidligt, da bakterien kan overføres til barnet, når det bliver født.

- Så kan vi forhindre, at barnet får en infektion med MRSA-bakterie, fx øjenbetændelse. Og noget andet er, at hvis vi ved, at barnet har MRSA-bakterien, så ved vi hvilken antibiotika vi skal behandle med, siger overlægen.

I 2011 begyndte man rutinemæssigt at screene gravide kvinder for svine-MRSA i Nordjylland. Det er den praktiserende læge, der står for screeningen. Er kvinden i risikogruppe, så bliver der taget en prøve for MRSA.

Fødevareminister varsler stor reduktion i antibiotikaforbrug
Fødevareminister varsler stor reduktion i antibiotikaforbrug

Det er primært kvinder, der enten arbejder med svin, eller som bor sammen med mænd der arbejder med svin, der får konstateret MRSA-bakterien.

Får man som gravid konstateret svine-MRSA, så kan det behandles med klorheksidin-sæbe og en antibakteriel salve i næsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Genialt hotel-trick får folk til at...
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx