Af - 01/06-17 22:31

Arbejder du på denne måde, så snyder du nok dig selvArbejder du på denne måde, så snyder du nok dig selv

Chefen elsker det, men du kan overarbejde op til fem timer om ugen - gratis.

storybild

Medarbejdere med fuldstændig fleksibel arbejdstid, arbejder generelt op til fem timer mere om ugen end kolleger med faste mødetider.

Fleksible arbejdstider fører nemlig typisk til længere arbejdsdage og flere konflikter mellem arbejdsliv og privatliv. Arbejdet bliver mere intenst med færre pauser, viser ny forskning, som Heejung Chung fra University of Kent står bag. Hun har for nyligt har udgivet en videnskabelig undersøgelse om emnet i tidsskriftet European Sociological Review, skriver Ugebrevet A4.

- Jo mere kontrol, du har over din arbejdstid, des mere ender du med at arbejde. For mange mennesker fører fleksibelt arbejde ganske enkelt til mere overarbejde, siger Heejung Chung.

Studierne viser, at personer med fuldstændig fleksibel arbejdstid, hvor medarbejderen har fuld kontrol over arbejdstid, -sted og -længde, generelt har fire timers mere overarbejde om ugen end personer med faste mødetider. Men der er forskel mellem kønnene. Mens mænd typisk med fleksible arbejdstider typisk øger arbejdet med fem timer, er det for kvinder blot to timer.

Heejung Chungs undersøgelse er baseret på data fra Tyskland og Storbritannien, men hun er ved at udvide sin forskning, og indtil videre »finder vi lignende mønstre i andre lande.« Der findes da også undersøgelser fra Danmark, som bekræfter resultatet, siger lektor Henrik Lambrecht Lund, der ved Roskilde Universitet har forsket i blandt andet fleksibelt arbejde og arbejdstid.

Efter enorme problemer: Nu er der godt nyt til 17-årige, der vil have kørekort
Efter enorme problemer: Nu er der godt nyt til 17-årige, der vil have kørekort

- Når mennesker får mulighed for at planlægge deres arbejdstid selv, får de også mulighed for at tjene flere penge, uden at det går for meget ud over det øvrige liv i fritiden. Og så vil nogle vælge at arbejde mere, forklarer han overfor Ugebrevet A4.

En af årsagerne til den øgede arbejdstid er, at vi gerne vil vise chefen, at vi arbejder hårdt:

- Der er i høj grad et fleksibilitets-stigma. Dine chefer og kolleger tror, at dem, der arbejder med fleksible arbejdstider, ikke arbejder lige så hårdt. Og fordi vi i dag har en arbejdskultur med enorm konkurrence mellem arbejderne, er der et stort pres på at vise de andre, hvor meget vi går op i vores job. Derfor vil du den enkelte måske forsøge at overkompensere ved at arbejde flere timer end normalt, siger Heejung Chung.

Desuden kan den fleksible arbejdstid føles som en slags gave fra arbejdsgiveren, som man er moralsk forpligtet til at gengælde.

Vismænd: Giv skatterabat til højtuddannede udlændinge
Vismænd: Giv skatterabat til højtuddannede udlændinge

I HK genkender man udfordringerne ved fleksible arbejdstider.

- Fleksible arbejdstider er jo noget, som mange har haft i årevis, og som de fleste opfatter som et gode, fordi det gør det muligt få familielivet til at hænge sammen med arbejdet. Men vi kan desværre også genkende de negative effekter,« siger Mette Kindberg, der er forbundsnæstformand i HK til Ugebrevet A4.

- Problemet er, når de fleksible arbejdstider sker som del af en uudtalt aftale, som man ikke snakker om. Der sker det let, at medarbejderne tager en masse på sig selv, som arbejdsgiveren måske slet ikke forventer af dem, siger hun.


LÆS OGSÅ: Alternativet vil indføre kønskvoter for kandidatlister

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx