Af Lasse Cato - 17/05-17 22:38

Mød klassen, der skater sig igennem hf-studietMød klassen, der skater sig igennem hf-studiet

Danmarks første skateboardlinje på en hf-uddannelse startede i sommer på HF & VUC København Syd. Første år på Skate’n Study er netop overstået, og metroxpress har talt med studerende og undervisere om linjen.

storybild

Tanken med skateboardklassen har været, at man gennem interessepleje kan forbedre motivationen for at gå i skole. (Billede: Lasse Bak Mejlvang )

HF & VUC København Syd har netop afsluttet første skoleår med en skateboardlinje, hvor der er indlagt skatetid i skoleskemaet.

Et hf-hold på 12 studerende lyder umiddelbart ikke af meget. Men når det hold kun består af skateboardere, og man placerer dem i en skatehal i København, er der pludselig nok at holde øje med. Selv om de er dygtige, skal man konstant være opmærksom på ikke at blive ramt af et løst board i virvaret af unge, der øver sig på forskellige tricks. Anledningen til denne scene er afslutningen på semesteret for linjen ‘Skate’n Study’, der startede på HF & VUC Kø- benhavn Syd i sommer.

På siden står Emil van Es og Jan Hinnerk Petersen, der er henholdsvis teamleder og skatementor for linjen. På holdet er der hver onsdag sat timer af til, at de studerende kan skate sammen med skatementoren, og herudover forsøger nogle af underviserne at bruge skateboarding som en reference i undervisningen. »Tanken var, at vi ville skabe en skolestruktur, hvor vi tager udgangspunkt i folks interesser.

Kommuner: Uddannelsestilbud til unge er uoverskuelige
Kommuner: Uddannelsestilbud til unge er uoverskuelige

For så har vi en idé om, at det vil skabe motivation ud over det boglige,« forklarer Emil van Es, der også er samfundsfagslærer for klassen. Og selv om et hold på 12 er en lille prøvestørrelse, lader forsøget til at have virket.

I hvert fald har frafaldet på linjen været mindre end på resten af skolen, og der er kommet en anden type kursister end ellers. Normalt kommer de studerende på HF & VUC København Syd næsten udelukkende fra Hvidovre og omegn, men på skatelinjen er de kommet til fra hele Sjælland.

Erhvervsskoler: Udspil kræver et samlet tilbud til de unge
Erhvervsskoler: Udspil kræver et samlet tilbud til de unge

»Vi synes, at vi har skabt det, vi ville. Kursisterne er meget trygge ved hinanden, og det er godt i et læringsrum, fordi det betyder, at de også tør sige noget. Normalt havde mange af de her drenge nok siddet på bagerste række i gymnasiet, men nu deltager de i undervisningen,« siger Emil van Es. Han fortæller, at den største udfordring har været at få alle til at møde op til tiden om morgenen, da flere af de studerende bor relativt langt væk.

Men generelt bliver Skate’n Study stemplet som en succes, og skolen er nu i gang med at optage til næste skoleår. Mens skaterne kører rundt og griner og prøver at imponere hinanden, fortæller skatementoren, Jan Hinnerk Petersen, at det netop er her, at man kan påvirke dem til at have et forbedret fokus i skolen.

»Jeg er faktisk ligeglad med, hvad deres tekniske niveau inden for skateboarding er. For mig handler det om, at de identificerer sig som skateboardere. For gør de det, kan jeg pludselig fremtrylle en helt anden motivation til at gennemgå en læringsproces end ellers,« fortæller han.

Nu vil regeringen have færre unge på skolebænken
Nu vil regeringen have færre unge på skolebænken

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skjulte tegn: Sådan spotter du, når...
bt.dk
Maskerede gerningsmænd læssede...
bt.dk
Professor: Overhængende fare for...
bt.dk
Jackson-familien er dybt bekymret for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx