Af - 06/01-15 06:08; Opdateret: 06/01-15 07:09

Læger slår alarm: Light-sodavand kan give varige menLæger slår alarm: Light-sodavand kan give varige men

Selvom fødevaremyndighederne erklærer sødestoffet aspartam for uskadeligt, oplever forbrugere, læger og forskere alligevel synsforstyrrelser, hovedpine og migræne.

storybild

Mange light-sodavand bliver sødet med aspartam. Coca Cola Light er én af dem. (Billede: Polfoto/Arkiv)

For ikke at blive for tyk vælger hver tredje dansker i dag ifølge Bryggeriforeningen light-sodavand, da de er kunstigt sødede – i de fleste tilfælde med aspartam.

Men mange, heraf flere unge som metroxpress har talt med, oplever gener fra sødestoffet:

- Jeg led af synsforstyrrelser, svimmelhed og hovedpine, som først forsvandt, da jeg holdt op med at drikke light, fortæller én af de unge over for metroxpress.

Unge sløjfer morgenmaden og snupper en energidrik
Unge sløjfer morgenmaden og snupper en energidrik

Hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital nikker overlæge og giftekspert, Niels Ebbehøj, genkendende til symptomerne:

- Der er en rapporteret giftvirkning ved indtagelse af aspartam. Men man skal drikke meget for at for at få akutte symptomer. Dog skal der sikkert langt mindre doser til, hvis man har et konstant forbrug af flere sodavand om dagen over en længere periode.

Godkendt af EFSA
Aspartam, som har været stærkt omdiskuteret siden godkendelsen i 1981 blev sidste år pure frikendt for alle skadevirkninger af de europæiske fødevaremyndigheder EFSA.

– Der er ingen risiko ved et indtag under grænseværdierne, lyder forsvaret fra seniorforsker Alicja Mortensen, DTU Fødevareinstituttet.

WHO: Unge skal forbydes at købe energidrikke
WHO: Unge skal forbydes at købe energidrikke

Læge, Carsten Vagn- Hansen, der har fulgt forskningen de seneste 30 år, er uenig:

- Neurologiske symptomer som synsforstyrrelser og migræne er almindeligt rapporterede skadevirkninger, som bliver særligt tydelige, når de unge drikker meget store mængder ad gangen.

Hos Coca Cola mener man, at forbrugerne kan være trygge ved aspartam.

- Vi henholder os til de internationale og nationale fødevaremyndigheders risikovurderinger og anbefalinger, siger Coca Colas Public Affairs & Communications Director i Norden Mikael Bonde-Nielsen.

For fødevarepolitiker i EU-parlamentet, Christel Schaldemose, har EFSA's frikendelse af aspartam, som Coca Cola henviser til, ikke meget at byde på:

- Personligt anbefaler jeg alle at holde sig fra aspartam. Jeg ved hernede fra, hvordan EFSA fungerer, og at vi ikke kan have tillid til deres afgørelser, som industrien har alt for stor indflydelse på.

Omfattende studie: Light-produkter kan gøre dig fed
Omfattende studie: Light-produkter kan gøre dig fed

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx