Af Katrine Frederikke Wandrup - 04/08-17 15:17

Her er de fantastiske himmelfænomener, du skal opleve i augustHer er de fantastiske himmelfænomener, du skal opleve i august

August er stjernekiggernes måned.

storybild

Arkivfoto. (Billede: Scanpix)

Hvis du gerne vil se et stjerneskud – eller måske 100 på en time – og synes du, det er fedt at se en delvis måneformørkelse, at se Jupiter eller Venus, så er august måneden for dig.

Og astrofysiker Tina Ibsen fra Tycho Brahe Planetarium glæder sig.

»Vi er gået ind i en ret fed måned,« fortæller hun til BTMX og fortsætter:

»Meteorsværmen Perseiderne kommer over os i august, og det betyder, der er en forhøjet chance for at se stjerneskud. Faktisk kan man se helt op mod 100 stjerneskud i timen.«

Perseiderne er ikke den meteorsværm, hvor der er flest stjerneskud, men det er der, hvor de er klarest og størst, forklarer hun.

Meteorsværmen kommer over landet natten mellem den 11. og 12. august og kan ses hele natten, men det er en god idé at komme væk fra byens lys, hvis du gerne vil opleve fænomenet.

»Det optimale sted at befinde sig ville være på toppen af en bakke på en mark i det mørke Jylland, men hvis det ikke kan lade sig gøre, så er en god tommelfingerregel, at du skal ud af byen, hvor der ikke er så meget lys,« siger Tina Ibsen.

Desuden skal du kigge mod syd. Perseiderne starter i sydvest og bevæger sig henover himlen i løbet af natten. Og det er ikke specielt besværligt at opleve stjerneskuddene.

»Det eneste, du skal bruge, er tæpper til at ligge på og have omkring dig, varmt tøj og kaffe på termokanden, og så skal du kigge op. Alt hvad du gerne vil se, kan du se med det blotte øje,« forsikrer astrofysikeren.

For du kan slet ikke se meteorsværmen, hvis du bruger en kikkert. Det bevæger den sig alt for hurtigt til.

»Generelt er der forhøjet chance for stjerneskud i august og særligt ugerne før og efter Perseiderne er chancen stor, så gå ud og kig op.«

August er sidste udkald for at se planeten Jupiter, som du kan se mod vest omkring solnedgang. Dog skal du skynde dig, hvis du vil have et glimt, og chancen er størst i begyndelsen af måneden.

Venus begynder at kunne ses mod øst lige inden solopgang, så hvis du er morgenmenneske, så kan du se den. Faktisk er Venus det tredjeklareste objekt på himlen efter solen og månen og ligner en meget klar stjerne, som kan have et lidt gulligt skær. Den skulle ifølge Tina Ibsen være meget smuk.

Den 7. august vil der være en delvis måneformørkelse, hvor det ligner, at nogen har taget en bid af månen. Desuden vil den være mørkere end normalt, selvom det kan være svært at se, når du ikke samtidig kan se, hvor lys den plejer at være.

Selvom fænomenet måske ikke blæser dig bagover, så kan det stadig være sjovt at se, understreger Tina Ibsen, og du behøver ikke engang holde dig vågen midt om natten. Formørkelsen sker nemlig omkring solnedgang mellem klokken 20.54 og 21.18.

Men om det overhovedet bliver muligt at se de forskellige himmelfænomener er et helt andet spørgsmål, og umiddelbart ser det ikke godt ud for stjernekiggerne.

Metrolog ved DMI, Klaus Larsen, har ikke godt nyt.

»Der kommer nogle klare nætter i august, men generelt kommer vi til at se mere af det samme vejr, som vi har haft i juli,« lyder den nedslående melding.

Som prognoserne ser ud lige nu, så er der øget risiko for, at det vil være skyet i det meste af landet natten mellem den 11. og 12. august. Dog er prognosen med store usikkerheder, understreger han.

Men det tyder på, at jo længere mod nord, du befinder dig, jo større er chancen for at se Perseiderne. Hvis du gerne vil se den delvise måneformørkelse, så er chancen størst på Bornholm, mens sjællænderne måske kan få en klar himmel.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Michelin-kok udvider populær...
bt.dk
800 år gammelt dansk slot får vild...
bt.dk
Mand omkommet - faldt i vandet ved havn
bt.dk
24-årige Casper i mål i Norge efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx