Af - 12/05-16 13:05

Udbredt trick til babyer kædes sammen med vuggedødUdbredt trick til babyer kædes sammen med vuggedød

Et nyt studie opfordrer forældre til at udvise forsigtighed, når de svøber deres sovende babyer. Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at babyer ikke må sove for varmt

storybild

(Billede: © Damir Sagolj / Reuters)

Nogle forældre, der har svært ved at få deres børn til at falde til ro, gør brug af et populært trick, der går ud på at pakke barnet ind i et tætsluttende tæppe eller lagen for på den måde at efterligne livmoderen.

Teknikken kaldes at svøb, og det har mange babyer glæde af, men ifølge ny forskning og sundhedsstyrelsens anbefalinger, bør sovende børn ikke være svøbt.

Et nyt studie publiceret i tidskriftet Pediatrics peger på, at der kan være en forhøjet risiko for vuggedød, hvis forældre lader deres babyer sove, mens de er svøbt, når barnet bliver ældre.

Det skriver lifescience.com

TV: Genialt! Far luller baby i søvn med 'lastbil'
TV: Genialt! Far luller baby i søvn med 'lastbil'

Forskerne bag studiet har gennemgået mere end 400 tidligere studier på området, og de fandt fire, der omhandlede sammenhængen mellem vuggedød og svøbning.

Her havde forskerne adgang til 760 sager om vuggedød efter svøbning og 1.759 sager om babyer, der var blevet svøbt, men som ikke tog skade af det. Gennemgangen af sagerne pegede på, at der var en forhøjet risiko for vuggedød ved svøbning, når barnet er mellem fire og seks måneder.

Forskerne bemærker dog, at man ikke kan konkludere noget endeligt om en mulig sammenhæng mellem vuggedød og svøbning. Blandt andet fordi, de fire studier var svære at sammenligne, da de var udført i forskellige lande, hvor man ikke anvender de samme svøbningsteknikker.

'Babyfarm' på hospital: Her bytter og sælger folk deres babyer
'Babyfarm' på hospital: Her bytter og sælger folk deres babyer

Uanset var der dog et signifikant mønster, når man så på data, udtaler forskerne.

Begrænset data pegede på, at risikoen for vuggedød hos de svøbte børn steg med alderen, og at svøbningen var associeret med en dobbelt så stor risiko for børn under seks måneder.

De svøbte børns soveposition havde også stor betydning, og der var størst risiko for vuggedød hos de børn, der sov på maven og på siden.

I sundhedsstyrelsens anbefalinger til at undgå vuggedød fremgår det, at barnet skal sove på ryggen, at det ikke må blive for varmt under søvnen, og at overkroppen skal være fri af dynen, så barnet ikke får det for varmt. Derfor anbefaler man heller ikke at svøbe det under søvn, fortæller sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen, Anette Poulsen.

TV: Lille Leo får specielle briller - her ser han sin mor for første gang
TV: Lille Leo får specielle briller - her ser han sin mor for første gang


"Svøber man barnet når det skal sove, kan det hurtigt blive for varmt, og det skal man undgå, hvis man gerne vil forebygge vuggedød".

Forskerne bag det nye studie konkluderer, at der er brug for mere viden, inden man kan sige noget endeligt om sammenhængen mellem svøbning og vuggedød. Alligevel anfebaler de, at man tilføjer til de gældende anbefalinger om at undgå vuggedød, at råd om at babyer ikke må sove på maven eller siden især gælder små børn, der bliver svøbt.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vidne i retten: Peter Madsen drømte...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Medie: Formodet 'pakkebombe-mand'...
bt.dk
Fire år efter et af de største...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx