Af Ritzau - 23/04-17 17:12; Opdateret: 23/04-17 22:05

Rusland har hacket det danske forsvar over to årRusland har hacket det danske forsvar over to år

En hackergruppe har skaffet sig adgang til ansattes e-mails i det danske forsvar, lyder det i ny rapport.

storybild

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen siger til Berlingske, at Rusland står bag hackergruppes angreb på Danmark. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

En russisk hackergruppe har hacket det danske forsvar og skaffet sig adgang til ansattes e-mails i 2015 og 2016.

Hackerangrebet er beskrevet i en ny rapport fra Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Det er et led i en kontinuerlig krig fra russernes side på det her område, hvor vi oplever et meget aggressivt Rusland, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

I rapporten lyder det, at hackerne har skaffet sig adgang til såkaldt ikke-klassificerede oplysninger. Men angrebet kan alligevel skade Danmarks sikkerhed.

Det kan det, fordi oplysningerne blandt andet kan bruges til at forsøge at hverve agenter i det danske forsvar, lyder det i rapporten.

- De mails, der er blevet hacket, indeholder ikke militære hemmeligheder, men selvfølgelig er det alvorligt, tilføjer forsvarsministeren.

Ifølge ministeren kunne angrebene gennemføres, fordi der ikke i tide har været iværksat tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger. Siden er sikkerheden dog blevet skærpet, lyder det fra Claus Hjort Frederiksen.

Gruppen bag angrebet er hackergruppen APT28, også kaldet Fancy Bear. Gruppen er af amerikanske IT-sikkerhedseksperter blevet vurderet til at være den russiske efterretningstjeneste GRU's hackerenhed.

Gruppen er identisk med en af de to førende hackergrupper, som sidste år skaffede sig ulovlig adgang til Demokraternes e-mail-konti i USA.

På trods af angrebet mod det danske forsvar varsler Claus Hjort Frederiksen dog ikke konsekvenser i forhold til Rusland.

- Jeg forestiller mig ikke, at det skal have nogen konsekvenser, fordi russerne vil jo - ligesom de tidligere har gjort - lodret benægte, at de har foretaget sig det her, lyder det fra forsvarsministeren.

Han vil i øvrigt ikke udtale sig om, hvordan man blev opmærksom på angrebet, og hvilke konkrete informationer, som hackergruppen har fået fat i.

Angrebene er sket ved, at hackerne har sendt byger af e-mails til nøje udvalgte personer i forsvaret. De pågældende mails så ud til at komme internt fra forsvaret.

I e-mailene har personerne fået besked på at ændre password, fordi et system skulle opdateres. På den måde har hackerne fået fat i deres password og har kunne tømme deres e-mail-konti for information.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Uheld skaber lang kø på motorvej
bt.dk
OL-debutant rystede: Det var...
bt.dk
Rival misunder Wozniacki: 'For hende...
bt.dk
Midt i sorgen: Her overrasker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx