06/10-14 08:38

25 firmaer får bøder i omfattende kartelsag25 firmaer får bøder i omfattende kartelsag

25 virksomheder har aftalt for høje priser under byggeri af blandt andet skoler og plejehjem, mener Søik.

storybild

arkivfoto (Billede: Polfoto)

Bagmandspolitiet har udstedt bøder for mere end 27 millioner kroner til 25 virksomheder i en af de hidtil mest omfattende sager om karteldannelse i byggebranchen.

Det oplyser chefen ved Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Søik,- også kendt som Bagmandspolitiet - statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der karakteriserer kartelsagen, som en af de mest omfattende man hidtil har set i Danmark.

Fupside med Ray Ban-solbriller ser nu helt anderledes ud
Fupside med Ray Ban-solbriller ser nu helt anderledes ud

- Jeg er meget tilfreds med, at vi nu har udstedt et stort antal bødeforelæg på baggrund af en grundig efterforskning om ulovligt aftalte priser på byggerier til en samlet værdi af omkring 400-500 millioner kroner, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

- Kartelaftaler er meget skadelige for et velfungerende marked, og den slags aftaler er derfor meget alvorlige for forbrugerne og samfundet som helhed, siger han.

Oprindeligt sigtede Søik 33 virksomheder for ulovligt at aftale priser på byggerier til en samlet værdi af 400-500 millioner kroner.

- Deltagerne i byggekartellet har aftalt priser på offentlige og private byggerier, så kartellet har kostet både skatteborgere og private virksomheder dyrt, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing.

Tidligere Mærsk-chef dømmes for kursmanipulation
Tidligere Mærsk-chef dømmes for kursmanipulation

- Der er tale om et af de største karteller afsløret i Danmark. Og der er stadig enkelte store sager tilbage i komplekset, så jeg ser frem til, at vi også får afsluttet dem, siger Agnete Gersing.

Med bødeforelæg til de 25 virksomheder mangler der kun ganske få af de resterende virksomheder, og statsadvokaten forventer, at anklagemyndigheden har afsluttet disse sager inden årets udgang.

Dermed er den samlede kartelsag rykket et stort skridt nærmere en afslutning. Men virksomhederne kan tage sagen i retten.

- Hvis virksomhederne ønsker det, er der således adgang til at få bødeforlægget prøvet ved domstolene, der altså har det sidste ord, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Det konkrete sagskompleks om byggekartellet drejer sig om brud på konkurrenceloven gennem koordinering af budpriser på både private og offentlige byggerier, herunder opførelse af skoler og plejehjem for offentlige midler.

Rapport: Det er for let at dovne den i Bagmandspolitiet
Rapport: Det er for let at dovne den i Bagmandspolitiet

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anmeldte på baggrund af kontrolundersøgelser virksomhederne til Søik, hvilket bl.a. førte til, at politiet foretog ransagninger af en række virksomheder.


/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Læs Liverpool-stjernens fortryllende...
bt.dk
Poul Madsen: Jeg har fortalt min...
bt.dk
Morgan Freeman i knæ: Mit liv kan...
bt.dk
Lille barns svar i skoleopgave går...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx