Af - 16/01-14 13:38

Se hvilken blomst der kan erstatte phatalaterSe hvilken blomst der kan erstatte phatalater

Ny forskning fra DTU beviser, at de hormonforstyrrende phtalater i fremtiden kan afløses af billig og miljøvenlig planteolie.

storybild

Gummistøvler er ikke altid lavet af gummi. For eksempel er mange af de billige børnestøvler lavet af blød PVC med ftalater - også kaldet blødgørere. (Billede: Polfoto/Arkiv)

De sundhedsskadelige phthalater, der bruges som blødgørere i for eksempel tøj og fødevareemballager, bliver måske skiftet ud med en plastikblødgører produceret på basis af solsikkeolie.

Det oplyser DTU Fødevareinstituttet, som har deltaget i et projekt, som netop har udviklet en billig og miljøvenlig plastblødgører af solsikkeolie.

Faktisk kan det nye solsikkeprodukt afløse både phatalater og nogle nyere blødgørerer som er lavet på olie af castorbønnen, som er dyr at producere, mens solsikken er billig.

- Blødgøreren baseret på solsikkeolie kan produceres i større skala, og med den nyudviklede proces kan man tilbyde industrien et reelt alternativ til brug for blødgøring af plastik. Der er typisk brug for plastikblødgørere i produkter som vinylgulve, tandbørster, legetøj, medicinsk udstyr og fødevareemballager, oplyser DTU.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tre mænd uden for livsfare efter...
bt.dk
Morten måtte droppe studiet for at...
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Morten bruger 5.700 kroner for meget...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx