05/01-14 11:16; Opdateret: 05/01-14 14:25

Lykkepiller kan have kostet 20-årig livetLykkepiller kan have kostet 20-årig livet

Det tog kun en 20-årig mand otte minutter at få fingrene i lykkepiller.

storybild

Diverse lykkepiller. (Billede: Polfoto)

En efterladt familie har efter flere års kamp endelig fået medhold i, at deres søn sandsynligvis døde som følge af at tage lykkepiller. Afgørelsen kaldes en 'murbrækker' i opfattelsen af lykkepiller, siger en professor fra Rigshospitalet til TV 2 Nyhederne.

Sagen begyndte i oktober 2012, da den 20-årige Danilo Terrida gik på Søfartsskolen i Frederikshavn. Den 14. oktober 2012 ringede Danilo Terrida til sin egen læge i Hellerup, fordi han følte sig ked af det. Og efter en kun otte minutter lang samtale over telefonen, fik han en recept udskrevet på antidepressivet Sertralin. Sundhedsstyrelsen anbefaler ellers, at læger tager mindst to samtaler med unge under 25 år, inden de udskriver lykkepiller til dem. En typisk bivirkning ved dem er nemlig, at de kan føre til selvmordsforsøg.

Læge: DR smed mit interview i skraldespanden
Læge: DR smed mit interview i skraldespanden

Danilo Terrida fulgte de anvisninger, som fulgte med pillerne, men 11 dage senere valgte han at tage sit eget liv. Familien valgte efterfølgende at føre en sag gennem Patientforsikringen.

Professor: En vigtig afgørelse
Efter sagen af flere omgange var blevet afvist hos Patientforsikringen har Patientskadeankenævnet, som har det sidste ord i sådanne sager, nu afgjort at Danilo sandsynligvis tog sit eget liv på grund af pillerne. Og den afgørelse mener professor og leder af Cochrane Centeret på Rigshospitalet, Peter Gøtzche, er positiv:

- Jeg har fulgt sagen, og jeg synes afgørelsen er korrekt. Jeg håber, den får stor betydning, fordi både Lundbeck og andre firmaer i årevis har benægtet, at disse præparater kan føre til selvmord. Det strider mod, hvad man ved videnskabeligt er sandt. Det er meget vigtigt, at der nu er et tilfælde, hvor Patientskadeankenævnet anerkender at pillen er årsagen til selvmordet. Det kan være en murbrækker i opfattelsen af lykkepiller. Generelt kan man sige, at den udbredte brug af lykkepillerne gør mere skade end gavn, siger han til TV 2.

Lægen, der udskrev lykkepillerne til Danilo Terrida, er blevet kontaktet af TV 2 Nyhederne. Han har dog ikke ønsket at udtale sig.

Kilde: TV 2 Nyhederne

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afrikaneres vilde VM-drøm: Vil bruge...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx