Af Anthon Schrader - 25/09-17 12:17; Opdateret: 25/09-17 13:03

Amin skrev digte i sit sabbatår - nu udgiver han bog og kortfilmAmin skrev digte i sit sabbatår - nu udgiver han bog og kortfilm

Når gymnasiet er overstået, er mange studenter drænet for energi og drager på dannelsesrejse for at lade op til voksenlivet. En ung, muslimsk mand valgte at bruge sit sabbatår til at skrive poesi, som han nu udgiver i form af en digtsamling og en kortfilm.

storybild

Her ses Amin Al-Jaderi, da han skriver kontrakt med sin forlægger, Christian Celinder.

En dag, mens 19-årige Amin Al-Jaderi fra Irak havde undervisning i 3.G på Gammel Hellerup Gymnasium, tikkede der en besked ind på Messenger.

'Det her er din vej ind i litteraturen', stod der opfordrende.

Den kom fra en klassekammerat, som havde set et opslag, hvor Radio24Syv søgte unge 'unge mænd med muslimsk baggrund', der ville medvirke i en slags teaterstykke og lave det 'vildeste satire i mands minde'.

Emnet var radikalisering - et fænomen, der fangede Amins interesse. Der gik ikke længe, før en ansøgning var sendt af sted på trods af, at han aldrig havde prøvet kræfter med hverken 'improteater' eller podcasts, som jobbeskrivelsen beskrev.

»Alle mennesker har et tomrum, der skal udfyldes. Jeg kunne have fyldt mit tomrum med kriminalitet, men jeg valgte at udfolde mig kunstnerisk, fortæller Amin om den hårde periode, han gik i gennem, da han hørte om projektet 'Københavnermodellen'.

Amin Al-Jaderi er 21 år gammel og studerer på Københavns Universitet.

Det var en god dag, da invitationen til en audition landede i indbakken.

På Nørrebro blev han budt velkommen af Brian Lykke og Kasper Nielsen, der med varme arme tog imod de unge, muslimske rekrutter, som i de næste fire måneder skulle begive sig ud på uvant territorium og samarbejde om det kommunalt støttede 'improteaterstykke'.

Amin blev en central person i den satiriske fortælling om afradikaliseringen af de unge muslimske mænd.

»Jeg fungerede som den poetiske dimension i skuespillet. Til hvert afsnit skrev jeg et digt og læste det op. Kollegerne sagde, at jeg havde et talent, så da programmet sluttede, kunne jeg ikke lægge digtene fra mig. Jeg følte, at det var min pligt at udgive noget«, fortæller han.

Snart begyndte Amin at læse digte op på åbne litterære scener, på Københavns Bibliotek og senere Roskilde Festival. Han havde meget på hjerte, og skrev tre til fire digte om dagen. I løbet af sit sabbatår blev det til hundrede og det var her, en tanke strejfede hans sind. 'Jeg udgiver en digtsamling'.

»Jeg er født i et af Københavns mest belastede kvarterer, men vokset op hvor mange har en høj levestand. Bogen omhandler blandt andet ligheder såvel som kontraster i levemåderne på begge sider af samfundet, som jeg har selv har iagttaget og levet med« fortæller Amin, som har boet i Mjølnerparken, men flyttede til Hellerup da han var seks år gammel.

En forlægger så et stort potentiale i den unge mand. Amin blev præsenteret for en kontrakt og med én underskrift gik drømmen om en digterdebut i opfyldelse.

Her skriver Amin under på sin kontrakt med Forlaget Emeritus.

Der skal få ord til at beskrive debutanten. »Han er et lysende talent«, siger Christian Celinder fra Forlaget Emeritus.

Den 2. oktober lander den unge mands helt egen digtsamling, 'Sandfærdig Faktion', på hylderne i boghandlerne. Bogen omhandler det perspektiv, mange unge mellemøstlige fyre har i Danmark, observationer fra gymnasietiden, systemkritik samt forholdet mellem kunst og kriminalitet.

»Jeg mener, der opstår et behov for multikulturel kunst, groft sagt, perkerpoesi, til at danne bro mellem kulturerne. Den udvikling håber jeg at kunne bidrage til med min digtsamling«, siger han.

Der var dog en udfordring. Mange af de unge, bogen henvendte sig til, var ikke de største læseheste. Derfor måtte der tænkes kreativt.

»Jeg udvalgte og filmatiserede tre digte fra digtsamlingen. Digtene hedder 'Fortrydelse af en livsstil', 'En Dårlig Undskyldning' og 'Find dig selv'. Kortfilmen skal visualisere digtene og inspirere unge udlændinge til at læse poesi.«

En af skuespillerne i kortfilmen, Ali Sivandi, har selv haft problemer med at læse som barn. Derfor synes han, det er en god ide at visualisere digtene for alle de unge, som ikke kan eller gider at læse.

Ali Sivandi vandt Svend-prisen for Årets Håb i august.

»Jeg har svært ved at fokusere, så at filmatisere digtene er den moderne måde at gøre det på. Amin har læst op for mig, og jeg synes, at digtene er meget inspirerende - han har et helt sindssygt ordforråd« fortæller Ali, som foruden at være skuespiller også er Amins fætter.

I filmen følger man hovedpersonen Mudi, spillet af Amins ven Mohamad Hamudi Atwi, som er rastløs og søgende. Han mangler et job og møder en dag Brian Lykke på gaden, som anbefaler ham til et produktionsselskab.

I filmen får hovedpersonen Mudi hjælp fra skuespilleren Brian Lykke, som kendes fra Krysters Kartel.

På grund af pletter på straffeattesten får han ikke jobbet og må ty til andre midler. Han begynder at sælge narko for Nedim Yasar, som i virkeligheden har en fortid som bandeleder, men i dag har skiftet den kriminelle løbebane ud med mediebranchen.

»Jeg takkede ja til rollen, fordi jeg syntes, det var mega spændende, at Amin ville lave noget, som jeg aldrig har set før - en kortfilm om sin digtsamling. Jeg fik min rolle, fordi at Amin så, at jeg kunne spille bandeboss, uden at rollen blev overspillet, fortæller Nedim Yasar.

Nedim Yasar er tidligere bandeleder, men er i dag hæderlig, og har en blomstrende karriere i mediebranchen.

Vendepunktet bliver, når Mudi møder Ali Sivandi, som spiller en rådgivende ven.

»Min karakter er ikke guds bedste barn, og han ved, at hovedpersonen Mudi er en god dreng, men at der er mønstre, der skal brydes. De råd, jeg giver i filmen, kunne jeg sagtens finde på at give i virkeligheden«, fortæller Ali Sivandi, som er kendt fra Ækte Vare og Underverdenen.

Her får hovedpersonen Mudi en opsang af Ali Sivandi.

I sidste måned vandt Ali Svend-prisen for 'Årets Håb'. En rolle, han ikke kun betragter som filmisk, men også påtager sig i den virkelige verden. De to fætre, Amin og Ali, lader til at have samme mål med filmprojektet. Budskabet står i hvert fald klart:

»Vi vil hjælpe hvert et ungt menneske, hvis han gider at hjælpe sig selv,« fortæller han og fortsætter:

»Lad være med at prøve at være som alle bloggerne - gå ud og find dig selv«.

Kortfilmen 'Find Dig Selv' er på ét døgn blevet set 5,500 gange. Du kan se den her:

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forurenet med mus: Nu tilbagekaldes...
bt.dk
Har du tænkt over, hvorfor der altid...
bt.dk
Studerende anklagede Støjberg for at...
bt.dk
Tidligere pornomodel står frem: Peter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx