Af - 14/12-16 17:41

Ny rapport: Her er de mest fordrukne teenagere i EuropaNy rapport: Her er de mest fordrukne teenagere i Europa

I en ny, stor europæisk rapport fremgår det endnu en gang, at danske unge drikker mest. Vores "komplekse" aldersgrænse på alkohol i butikkerne er en del af forklaringen, siger ekspert.

storybild

Unge danskere i aldersgruppen 15-16 drikker mest i Europa, viser ny undersøgelse med 35 lande. ARKIVFOTO (Billede: Simon Læssøe)

I en ny omfattende rapport får danske unge i alderen 15-16 prædikatet som de mest 'berusede' sammenlignet med jævnaldrende unge i 34 andre europæiske lande.

I rapporten - en såkaldt ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs, red.) svarer 32 procent af de i alt 1.670 danske unge, der medvirker i undersøgelsen, at de har været berusede inden for de seneste 30 dage. Gennemsnitligt ligger andelen af berusede unge på 13 procent.

Figuren viser, hvilke lande, der har drukket mest inden for de seneste 30 dage. Foto: ESPAD-rpport 2015.

Samtidig viser rapporten, som i alt indeholder svar fra 96.043 unge født i 1999, at 92 procent af de danske unge tidligere har drukket alkohol, imens gennemsnittet ligger på 80 procent.

De unge har talt: Dette shot vil vi nødigst drikke
De unge har talt: Dette shot vil vi nødigst drikke

På figuren herunder kan man se, at danske unge hører til den gruppe, der har drukket den største mængde alkohol under deres sidste 'druktur'.

Foto: ESPAD-rapport 2015

Ifølge Morten Grønbæk, direktør og professor på Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, er det ikke overraskende, at danske unge drikker mest i Europa:

- Danske unge ligger altid helt i top eller i toppen af sådanne opgørelser, fordi både drenge og piger hyppigt drikker sig fulde, siger han.

Morten Grønbæk forklarer, at tilgængeligheden til alkohol er en af grundene til, at danske unge drikker så meget, som de gør.

Alkoholreglerne i Danmark er, at hård spiritus først må købes, når man er 18 år. Alkohol under 16,5 procent - som øl og Bacardi Breezer, der ses på billedet her - skal man være 16 år for at købe. Foto: Scanpix

- Forklaringen skyldes blandt andet vores aldersgrænse på alkohol i butikkerne. Den er for kompleks, ikke skarpsat til 18 år, som den er i mange andre lande, og sidst men ikke mindst bliver den ikke håndhævet, siger han og forklarer, hvordan en hvilken som helst 14-årig kan gå ind i en butik og købe en flaske vodka.

- Det sker tit og alle steder. Blandt andet fordi, der sidder en 15-årig knægt bag kassen, og hvad skal han gøre, spørger Morten Grønbæk.

Derfor er det sværere at blive fuld dagen derpå
Derfor er det sværere at blive fuld dagen derpå

Han studser samtidig over, at man ofte forsøger at forklare unges alkoholvaner ved at spejle dem i de voksnes. Men sådan forholder det sig ikke i praksis, siger Morten Grønbæk:

- En hypotese, som vi ofte forklarer de unges alkoholvaner med, er, at de blot afspejler mor og fars alkoholvaner. Men hvor unge danskere altid ligger højt sammenlignet med unge i andre lande, gør danske voksne det faktisk ikke. Kigger man på, hvor mange liter ren alkohol danske voksne drikker, ligger vi nogenlunde midt i tabellen (i Europa, red.). Så det gennemhuller lidt den hypotese, siger direktøren for Statens Institut for Folkesundhed.

Opgørelsen her viser, at Danmark indtager en samlet 26. plads på WHOs liste over lande, der indtager flest liter ren alkohol om året. Listen er baseret på 190 lande fra hele verden. Foto: Wikipedia

Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv er det ikke de typiske følgeskader ved alkohol, man er bekymret for, når det vedrører unges alkoholforbrug:

- Det er mest de akutte skader så som ulykker og ubeskyttet sex, man bekymrer sig om, når der er tale om unge menneskers alkoholforbrug. Følgeskader som skrumpelever, tyktarmskræft, brystkræft og så videre er først noget, man ser hos voksne, siger Morten Grønbæk og fortsætter:

Forskning afslører: Populær drink er ligeså stærk som kokain
Forskning afslører: Populær drink er ligeså stærk som kokain

- Men det er klart, at det er skadende og ikke hensigtsmæssigt, hvis unge mennesker, når man tænker på, at deres hjerner ikke er fuldt udviklet, drikker tæt for ofte, siger han og understreger samtidig, at man kan frygte, at for meget alkohol i en for tidlig alder kan grundlægge en alkoholkultur senere i livet.

Drikkevaner kan påvirke dine tænder
Drikkevaner kan påvirke dine tænder

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bokseverdenen i sorg: Manden bag...
bt.dk
Poul Madsen: Jeg har fortalt min...
bt.dk
Kæmpe studie: Sodavand, fritter og...
bt.dk
Chok i FC København: Stjernespiller...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx