Af - 17/02-16 07:21; Opdateret: 17/02-16 07:32

75 procent af kameraer brugt i terrorsagen overvågede ulovligt75 procent af kameraer brugt i terrorsagen overvågede ulovligt

Tre ud af fire overvågningskameraer, som hjalp med efterforskningen af terrorsagen, var ulovlige.

storybild

(Billede: Dresling Jens)

TV-overvågning spillede en vigtig r

Nu skal han findes: Politiet genoptager eftersøgning af 19-årige Thomas
Nu skal han findes: Politiet genoptager eftersøgning af 19-årige Thomas
olle i efterforskningen af terrorhændelserne i København i februar sidste år. Det var blandt andet ved hjælp af overvågningsvideoer, at man fremskaffede et foto af gerningsmanden Omar El-Hussein og at man senere kunne lokalisere hans færden rundt i byen.

Men ud af de flere hundrede overvågningskameraer, som har bidraget til efterforskningen, overvågede tre ud af fire kameraer ulovligt. Det fremgår af dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Statsadvokat: Overvågning og tekniske beviser i terror-sag
Statsadvokat: Overvågning og tekniske beviser i terror-sag

- Københavns Politi vurderer, at op mod 75 procent af de kameraer, som man indsamlede videomateriale fra, overvågede områder, som lovgivningen ikke tillader overvågning af, står der i rapporten 'Analyse af mulighederne for etablering af nationalt register over TV-overvågning'. Rapporten er udarbejdet af Rambøll for Rigspolitiet.

Hos Københavns Politi har man ikke reageret på de mange ulovlige overvågningskameraer.

- Vi synes ikke, at det er fair, at man den ene dag siger: "Goddag, vi kommer fra politiet. Må vi se din video, for vi leder efter en terrorist." Og den næste dag siger: "Nu har vi set din video igennem, og vi kan se, at dit kamera optager ulovligt. Nu får du en bøde." Så det har vi ikke gjort noget ved, siger chefpolitiinspektør hos Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov, til DR Nyheder.

Det var blandt andet ulovlige overvågningsbilleder fra en skobutik i centrum af København, som var med til at kortlægge gerningsmanden Omar El-Husseins færden mellem de to skudepisoder på henholdsvis Krudttønden og ved synagogen i Krystalgade, som kostede to mennesker livet.

Radikale: Stop sessionslogning af nettet
Radikale: Stop sessionslogning af nettet

På overvågningsbillederne fra butikken ses Omar El-Hussein komme cyklende, men principielt må butikkens videokamera slet ikke filme så langt ud på gaden. Det erkender chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov.

I dagene omkring terrorangrebet brugte politiet uforholdsmæssigt lang tid på at indsamle videomateriale fra private overvågningskameraer, blandt andet fordi terrorangrebene skete i weekenden og om natten.

Rigspolitiet har på den baggrund besluttet at lave en forsøgsordning, hvor Københavns Politi skal lave et register over overvågningskameraer i København. Der bliver tale om en frivillig ordning.

Politiet vil i den forbindelse ikke kontrollere, om der er tale om ulovlige videoovervågning, siger Jørgen Bergen Skov.

- Formålet er at få folk til at melde sig til registret. Men vi vil da generelt opfordre til, at det, man sætter op, er lovligt, siger Jørgen Bergen Skov til DR Nyheder.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx