Af Simone Augusta Lundt - 06/12-17 22:53; Opdateret: 07/12-17 14:08

Hver fjerde synes, det er okay at flirte med kollegaenHver fjerde synes, det er okay at flirte med kollegaen

Chefen skal dog holde sig på måtten.

storybild

Arkivfoto. (Billede: Jens Nørgaard Larsen)

En ny undersøgelse viser, at få synes, det er okay at flirte med sin kollega til den årlige julefrokost.

Selv om firmajulefrokosten er kendt for at være årets fest, hvor man danser på bordene, og nogle kollegaer ender i kopirummet eller i samme seng, viser en ny undersøgelse fra YouGov, at det ikke sker med flertallets gode vilje.

Kun 25 procent af danskerne synes, det er okay at flirte med en kollega til julefrokosten.

»Det bliver en kedelig arbejdsplads, hvis man ikke kan flirte både til hverdag og til fest. Der er ikke noget i vejen med at flirte og danse tæt, men man skal være bevidst om konsekvenserne. Det er en hårfin balance. Hvis du ligger og elsker på kontoret, kan det være svært at se din kollega og de andre i øjnene mandag morgen,« siger Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA.

8 geniale svar på HELT skøre 'forkert nummer'-beskeder
8 geniale svar på HELT skøre 'forkert nummer'-beskeder

Julefrokost i går? Så længe skal du vente med at sætte dig bag rettet
Julefrokost i går? Så længe skal du vente med at sætte dig bag rettet

Det er især mændene, der er friske på at flirte med kollegaen, mens 41 procent af kvinderne ikke vil have, at deres kollega flirter med dem. Flirt er dog meget vigtig, siger Jakob Olrik, der er debattør og forfatter indenfor sex og parforhold.

»Flirt giver energi mellem os på en arbejdsplads. Det kan også være internt mellem kønnene, som kvindeflirt eller mandeflirt. Hvis vi ikke kan lege og drille, så bliver det utroligt tørt og kedeligt og nærmest deprimerende at gå på arbejde,« siger Jakob Olrik.

Han forklarer, at man ofte finder sin fremtidige partner på sit arbejde, da det er der, man bruger det meste af sin tid. Man skal dog tænke sig om.

»Julefrokoster giver en løssluppenhed, der er sundt for samarbejdet. Men det kan også blive for løssluppent, så man kommer til at være sammen med en kollega eller en chef. Der er masser af eksempler på, at det kan gå grueligt galt. Hvis du har lyst til den slags, så prøv at være privat. Lad være med at tage kopirummet, men tag det afdæmpede kælderrum,« siger Jakob Olrik.

Undgå de moralske tømmermænd

  • Pas på alkoholen. Du kan undgå mange pinligheder, hvis du ikke drikker dig i hegnet.
  • Prioriter julefrokosten. Her skaber du de gode relationer til dine kollegaer.
  • Chefen har et særlig ansvar. Kys ikke med ansatte og drik med måde. Gå eventuelt tidligt hjem.
Kilde: Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA.

Undersøgelsen

Mænd og kvinder i 40'erne: 34 procent synes, det er okay at flirte med kollegaen.Mænd og kvinder i 50'erne: 20 procent synes, det er okay at flirte med kollegaen.77 procent mener ikke, at chefen må flirte med medarbejdere til julefrokosten.Kilde: YouGov.

Hver julefrokost har 10 typer: Se her om du kan genkende dig selv
Hver julefrokost har 10 typer: Se her om du kan genkende dig selv

Julens modetrend: Dette skal du have på for at se skarpest ud
Julens modetrend: Dette skal du have på for at se skarpest ud

Undersøgelsen er baseret på interview med 1.008 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet i perioden 24. til 27. november 2017. Stikprøven er repræsentativ på køn, alder, geografi, samt stemmeafgivelse ved valget den 18. juni 2015. Den maksimale usikkerhed i undersøgelsen er +/- 3,1% (procentpoint).

Pas på til julefrokosten, det kan ende med en fyreseddel

Hvis du til årets julefrokost på arbejdet råber af din kollega, danser nøgen rundt eller sviner din chef til, skal du ikke være sikker på, at du har et job mandag morgen. Juridisk set gælder nemlig de samme etiske regler til julefrokosten som i arbejdstiden.

»Vi har henvendelser hvert år, hvor der er sket noget til en julefrokost, der fører til en opsigelse, eller hvor den ansatte ikke har lyst til at være på arbejdspladsen mere. Tit kan du være i en situation, hvor samarbejdet ikke kan videreføres, fordi der er opstået et tillids- eller respektbrud, der er uoprettelig, og gør det svært at skulle arbejde sammen med en given kollega eller chef igen. Så er man ofte nødt til at finde en løsning for at skilles,« siger jurist Heidi Hovmann Nonbo ved Juridisk Center i Krifa.

Guide: Vælg øl der passer perfekt til julefrokosten
Guide: Vælg øl der passer perfekt til julefrokosten

Julefrokost gik helt galt: To kommunale medarbejdere fyret
Julefrokost gik helt galt: To kommunale medarbejdere fyret

Når kollegaerne tager videre i byen og fester, er det ikke længere juridisk en del af firmaets arrangement. Men Heidi Hovmann Nonbo påpeger, at man skal huske, at det, som sker ude i byen, stadig kan påvirke din arbejdsrelation til dine kollegaer og i sidste ende føre til en fyreseddel.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billederne: Snestorm skaber kaos i...
bt.dk
Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
Forandret for altid? Astronaut er...
bt.dk
DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx