Af Ritzau - 22/08-16 01:46

R vil give virksomheder ret til at hente ansatte i udlandetR vil give virksomheder ret til at hente ansatte i udlandet

Er det umuligt at finde nye folk i Danmark, skal virksomheder kunne håndplukke dem i udlandet, lyder forslag.

storybild

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, mener, at virksomheder skal have lov til at hente den arbejdskraft, de ikke kan finde i Danmark, i udlandet. Arkiv. (Billede: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen)

Danske virksomheder skal fremover kunne hente nøglemedarbejdere i udlandet, hvis det i løbet af en måned ikke har været muligt at finde den pågældende arbejdskraft i Danmark.

Sådan lyder et konkret udspil fra De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, skriver Berlingske.

Han vil med et såkaldt jobgarantikort hjælpe de virksomheder, der har problemer med flaskehalse og manglende arbejdskraft.

- Uanset hvem, man spørger i erhvervslivet, så er det centralt, at de kan få de rette mennesker til at løse de opgaver, de har. Hvis du ikke kan finde en industritekniker til din produktion eller en laborant til dit laboratorium, så skal du have retten til at hente en nøglemedarbejder uden for landets grænser, siger Morten Østergaard.

Ideen bliver nu en vigtig del af De Radikales forslag til en 2025-plan. Partiet vil komme med sit udspil, når regeringen har lagt sin 2025-plan frem. Den skal danne grundlag for efterårets forhandlinger om Danmarks økonomi de næste ti år.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er begejstret for De Radikales udspil. Ifølge en analyse fra DA bidrager højtuddannede fra lande som USA, Indien og Kina med en positiv gevinst på 62.000 kroner i gennemsnit om året.

Hos regeringspartiet Venstre finder udlændingeordfører Marcus Knuth forslaget spændende. Hos Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti ser man dog ingen grund til at ændre den nuværende lovgivning.

- Det viser mig også, at der er tale om en ideologisk kamp, hvor De Radikale er ligeglade med, om der så skulle komme 70.000-80.000 flere udlændinge til Danmark, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, til Berlingske.

Forslaget fra De Radikale kommer kort tid efter, at et flertal uden om regeringen besluttede at droppe den såkaldte Greencard-ordning. Målet var at gøre det vanskeligere for udlændinge at komme til Danmark.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx