Af - 02/02-14 18:00

SF's formandsfavorit kan falde i Astrid Krag-fældenSF's formandsfavorit kan falde i Astrid Krag-fælden

Pia Olsen Dyhr skal tage hensyn til SF's bagland – ellers kan hun lide samme skæbne som Astrid Krag gjorde i partiets seneste formandsvalgkamp.

Bildstrecke im Grossformat »

Både centrale SF'ere, politiske kommentatorer og sågar et bettingbureau har gjort Pia Olsen Dyhr til storfavorit til at efterfølge Annette Vilhelmsen som formand for SF.

Men hvis ikke den afgående transportminister udviser en mere forsonlig stil over for partiets regeringskritiske fløj og tager hensyn til baglandet, kan hun risikere at tabe til en mere venstreorienteret kandidat.

SF-koryfæ: Pia Olsen Dyhr skal være ny formand
SF-koryfæ: Pia Olsen Dyhr skal være ny formand

Lidt som det skete for Astrid Krag, da hun stillede op som Villy Søvndals arvtager og fik baghjul af den dengang totalt upåagtede Vilhelmsen.

- Pia Olsen Dyhr spiller enormt hårdt og signalerer ret ultimativt, at hvis hun skal være formand, skal det også være hendes politiske linje. Og det er tvivlsomt, om der i partiet er flertal for at køre videre med den samme linje, når man lige er trådt ud af regering, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

Formandsfavoritten raser over rygter: 'Helt i skoven'
Formandsfavoritten raser over rygter: 'Helt i skoven'

- Pia står umiddelbart stærkt, men sidste formandsvalg lærte jo os alle, at det kan være svært at forudsige, hvad der sker i et kampvalg i SF. Det kan ende med en ny baglandsprotest, hvor rød fløjs kandidat vinder, tilføjer han.

Man kunne også 'tale SF'sk'
En kilde tæt på SF's top deler vurderingen:

- Hvis hun fortsætter med at sige 'my way or the highway' risikerer hun, at der kommer opbakning til en type som Trine Mach, selv om der lige nu er en stor vrede mod Mach på grund af den måde hun trak tæppet væk under Vilhelmsen på, siger kilden.

Disse fem SF'ere pressede Vilhelmsen til regerings-exit
Disse fem SF'ere pressede Vilhelmsen til regerings-exit

Andre SF'ere anfører omvendt, at Pia Olsen Dyhr godt kunne stille sig op og tale 'SF'sk' om inddragelse af baglandet og den slags, men at det er mere prisværdigt, at hun præsenterer et klart politisk projekt.

Skal tale sig tættere på hinanden
Førnævnte Trine Mach, der efter eget udsagn ikke har besluttet, om hun stiller op til formandsposten, efterlyser en kandidat, partiet kan samles om – og en mere forsonlig tone efter sidste uges dramatiske forløb, hvor en række SF'ere brugte hårde ord om partikammerater i dagspressen:

- Man har selvfølgelig ytringsret, men ikke ytringspligt. Det ville være rigtig klogt, hvis vi taler om politik og tænker på SF, for vi har ikke brug for at tale os længere væk fra hinanden, men tættere på hinanden, forklarer hun.

Tidligere SF-profil undskylder for 'rotte'-sviner
Tidligere SF-profil undskylder for 'rotte'-sviner

Holstein peger på afgående skatteminister Jonas Dahl som en mand, der har slået sig op på en mere forsonlig stil og ville have bedre chancer for at samle partiet end både Mach og Olsen Dyhr. Til gengæld har han ikke markeret sig lige så meget i offentligheden som Olsen Dyhr, og han vil formentlig ikke stille op imod hende, lyder det fra kommentatoren.

Ingen har endnu meldt sig officielt på banen som kandidat til den ledige formandsstol, men i SF-kredse har størstedelen af interessen samlet sig om tre mulige kandidater. Læs mere om dem ved at klikke dig igennem billedgalleriet over artiklen.

Hvem redder den synkende SF-skude?
Hvem redder den synkende SF-skude?

Af de tre favoritter var Pia Olsen Dyhr den eneste, der deltog i lørdagens diskussion på partiets såkaldte kontaktrådsmøde i weekenden. Hun høstede et af mødets største bifald for sit indlæg i debatten.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Politiet jagter mand i 'mørkt tøj':...
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
Drama i det britiske kongehus:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx