Af - 01/07-16 04:00

Lærere på specialskoler bliver udsat for vold og truslerLærere på specialskoler bliver udsat for vold og trusler

På en række skole bliver lærerne udsat for vold og trusler fra eleverne. Flere skoler har ikke styr på sikkerheden, viser påbud fra Arbejdstilsynet.

storybild

(Billede: Jens Nørgaard Larsen)

De bliver væltet omkuld og sparket, truet med en kniv og får besked på, at ‘jeg håber, du dør’, når eleverne går amok.

Lærere og pædagoger på danske specialskoler er hårdt udsatte, når de går på arbejde.

En ny undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning og Københavns Universitet viser, at knap otte ud af 10 ansatte på specialskolerne har været udsat for trusler, mens syv ud af ti har været udsat udsat for vold i løbet af en periode på et år.

- Det er nogle børn med særlige behov, der er på de her skoler. De har ofte kommunikative vanskeligheder og en lav stresstærskel, siger Lars Peter Andersen, forsker ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning.

Han peger på, at det derfor er vigtigt at forebygge vold og trusler på skolerne, hvis ikke hændelserne skal udvikle sig alvorligt.

- Det er vigtigt at der er alarmer, så de kan få hjælp med det samme, hvis det går galt, og at lærerne har de rette kompetencer, og man arbejder systematisk med forebyggelse, siger han.


Specialklassebørn trives godt i almindelige skoleklasser
Specialklassebørn trives godt i almindelige skoleklasser

Arbejdstilsynet har i den forbindelse i flere tilfælde givet påbud på specialskoler for netop ikke at have styr på forebyggelse og håndteringen af vold og trusler, viser metroxpress’ aktindsigt en række konkrete sager.

“Det at blive udsat for vold af en elev er for læreren meget grænseoverskridende. Nogle kommer aldrig tilbage på arbejdet igen, efter at det er sket. Så det skal tages meget alvorligt. Det er tit et problem, fordi der ikke er de personalemæssige ressourcer til at sikre lærerne.
Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening

Leder: Vi har ikke gjort det godt nok

Der har været for lidt fokus på at forebygge vold og trusler mod de ansatte.


Det erkender administrativ leder Jørgen Ahlquist fra Ungdomsskolen, som dækker Novrupskolen, som har fået en sur smiley fra Arbejdstilsynet for den mangelfulde indsats.

- Det, der er foregået indtil nu, har ikke været godt nok, erkender han om kritikken:

- Arbejdstilsynet vurderer, at risikoen for vold ikke er tilstrækkeligt forebygget, hedder det blandt andet i et påbuddet.

Gadefejere bliver chikaneret og overfaldet: Martin blev truet med en flaske
Gadefejere bliver chikaneret og overfaldet: Martin blev truet med en flaske

Påbuddet om at rette op fra Arbejdstilsynet, som metroxpress har fået aktindsigt i, viser, at der på skolen har været en lang række episoder med vold og trusler på skolen, som har 12 elever og seks ansatte. Episoder, der ikke er blevet fulgt op på eller forsøgt forebygget.

Blandt andet i sommeren 2015, hvor en elev tog en kniv i køkkenet og truede en ansat. Der ud over har der været 8-10 episoder det seneste år, hvor en ansat er blevet væltet omkuld og har fået slag og spark af elever.

- Det er en stribe af de hårdest ramte unge i Esbjerg, vi har med at gøre, forklarer Jørgen Ahlquist, som peger på, at Novrupskolen ofte er sidste endestation for de unge.

- De kommer jo med dårlig skolegang, dårlige relationer og diagnoser og udadreagerende adfærd. De har prøvet mange tilbud i kommunen og ender herude. Det skal ikke være nogen undskyldning, for vi har ikke gjort nok. Nu tager vi fat, siger han.

Skolen er nu blevet bedt om at stramme op ved blandt andet at udføre risikovurdering af eleverne, registrering af vold og trusler, sende ansatte på efteruddannelse og oplyse bedre om voldspolitik.


LÆS OGSÅ: Yngre Læger kalder på bedre sikkerhed på hospitalerne

LÆS OGSÅ: Næsten hver anden læge udsættes for vold eller trusler

LÆS OGSÅ: Hver fjerde kvinde er blevet chikaneret på jobbet det seneste år

LÆS OGSÅ: Skoleelev idømt betinget fængsel for vold mod lærer

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx