Danske svinetæsk vækker vrede i udlandetDanske svinetæsk vækker vrede i udlandet

Vreden over de danske landmænd, der tæsker deres slagtesvin, er stor i de to største eksportlande for dansk svinekød.

storybild

Stykket, hvor grisen er blevet slået, bliver skåret af på slagteriet og beslaglagt af politiet. De sender det til undersøgelse hos professor Henrik Elvang Jensen på Københavns Universitet. (Billede: Professor Henrik Elvang Jensen, KU)

Dyreorganisationer på de to største eksportmarkeder for dansk svinekød, Tyskland og Storbritannien, er voldsomt forargede over de danske landmænd, der tæsker deres grise.

Metroxpress kunne i går fortælle, at 173 personer er blevet politianmeldt på tre år for at tæske slagtesvin med f.eks. jernkæder, mens der er svin med sår og skader, som man mistænker, at mennesker har påført dyrene, i næsten hver femte svinebesætning, som leveres til danske slagterier.

Danske svin får tæsk med jernkæder og værktøj
Danske svin får tæsk med jernkæder og værktøj

Derfor kræver dyreorganisationerne RSPCA og Viva! nu svar på, om kødet fra de bankede grise er endt i Storbritannien, der sidste år importerede 212.691 tons dansk svinekød.

- Mange britiske forbrugere vil blive chokeret over, at de kan have købt kød fra svin, der er blevet slået på den måde. Disse afsløringer vil sende chokbølger gennem den britiske importindustri. Vi har tænkt os at spørge de britiske supermarkeder, hvordan de kan være sikre på, at de ikke sælger det her kød til deres kunder, siger kampagneleder Justin Kerswell fra Viva!


Kender du til sager om mishandling af svin? Så kontakt journalist Anders Borup Sørensen her.

Også hos dyreorganisationen ARIWA i Tyskland, der er den suverænt største aftager af dansk svinekød med 580.235 tons sidste år, tager man kraftigt afstand fra grisevolden.

20 landmænd er flere gange taget i grisebank
20 landmænd er flere gange taget i grisebank

Områdechef Per Olsen fra Landbrug og Fødevarer maner dog til ro.

- Både udenlandske aftagere og danske forbrugere kan være helt trygge ved, at problemet med slagmærker har højeste prioritet i branchen. Selvom ethvert slagmærke er et for meget, så er omfanget af slagmærker heldigvis lille. Vi har halveret antallet over de seneste år, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen indrømmer brug af...
bt.dk
Rikke-Fillipa udlejede sin bil: Nu er...
bt.dk
Tre mænd stukket ned i butikscenter:...
bt.dk
Har tabt alle fodboldkarrierens...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx