Af Julie Bülow - 06/03-18 06:00

Ny rapport: Unge får et dårligere og dårligere mentalt helbredNy rapport: Unge får et dårligere og dårligere mentalt helbred

Helt nye tal fra sundhedsstyrelsens rapport om den nationale sundhed viser, at dårligt mentalt helbred er stigende blandt unge - især kvinder.

storybild

Helt nye tal fra Sundhedsstyrelsens rapport om den nationale sundhed viser, at dårligt mentalt helbred er stigende blandt unge – især kvinder.Andelen af danskere med dårligt mentalt helbred er størst blandt unge, og det er især kvinder mellem 16 og 24 år, der har problemerne.

Det er nemlig knap hver fjerde kvinde i aldersgruppen, der vurderer, at de har det mentalt skidt. Siden 2010 er andelen af unge kvinder, der har det mentalt dårligt, steget fra hver femte til hver fjerde.

Ifølge formand for Psykiatrifonden Anne Lindhardt er det en tendens, man ser mange steder i samfundet.

»Der er generelt en oplevelse af, at vi ikke har det godt nok i forhold til andre. Udadtil er vi jo et af de lykkeligste lande, men den lykke er ikke noget, vi mærker indeni, og det er bekymrende,« siger hun.

For at forstå tendensen skal vi se på den måde, vi – måske fejlagtigt – måler lykken i dag.

»Vi er blevet for selvcentrerede og har fjernet os fra det, der traditionelt giver os større tilfredshed. Nemlig at gøre noget og være noget for andre mennesker. Det handler ikke om goder, eller om vi skal til Thailand. Det er ikke der eller i jagten på det næste, lykken ligger.«

Det kan være svært især for unge, der dagligt omgiver sig med fordrejede indtryk af andre menneskers fejlfrie liv, at værdsætte det helt gennemsnitlige liv.

»De sociale medier er fulde af falske billeder. Der er forsvindende få menneskeberetninger fra et almindeligt liv. Der er jo ingen, der lægger billeder ud, når de lige er stået op med dårligt hår og har en dårlig dag. Noget, som ellers er en del af livet for alle.«

Men selv om den dårlige mentale helbredstilstand måske bunder i, at vi er selvcentrerede og alt for fokuserede på 'alle de andre', så er oplevelsen stadig virkelig, påpeger Anne Lindhardt.»Følelsen er stadig ægte for dem, der føler den. Og den hæmmer glæden ved tilværelsen og betyder i sidste ende, at vi ikke får sat pris på det, vi har.«

Rapporten udkom senest i 2014.

»Find værdi i det du har«

Har man en følelse af at tilværelsen er utilstrækkelig, så anbefaler Psykiatrifondens formand, Anne Lindhardt, at man får luftet ud for sine følelser.

  • Tal med dine nærmeste om det. Et familiemedlem, en ven eller veninde eller kæreste. Det hjælper ofte at få luftet ud.
  • Langt de fleste vil genkende dine oplevelser, og det i sig selv kan tage toppen af det.
  • Der er en stor berøringsangst over for ting der ikke er vellykkede, men livet er fuld af ting der ikke lykkes, og dem bør vi i stedet sætte pris på.”
  • Vi er så forkælede, at vi hænger vores forventning om lykke op på eksempelvis en tur til Thailand, mens andre i verden intet har. Bliver det ikke til Thailand, så vend det om og værdsæt en god tur i dyrehaven. Find værdi i det du har.
Undersøgelsen om dårligt mentalt helbred, er lavet på en såkaldt 'Short Form 12'-spørgeskema. Her har respondenterne selv vurderet, hvordan deres fysiske og mentale helbrestilstand er.

I alt har 13,2  procent af respondenterne i 2017, tilsvarende knapt 166.000 svarpersoner, svaret. at de er ved 'dårligt fysisk helbred'. Det er ikke nærmere defineret, hvad dårligt fysisk helbred dækker over. I 2010 var tallet 10%.

I aldersgruppen fordelt på mænd/kvinder:

16-24 år:

12,9% / 23,8%

25-34 år:

13,9%/19,5%

35-44 år:

12,2%/16,3%

45-54 år:

11,1%/14,9%

55-64 år:

9,2%/11,8%

64-74 år:

5,9%/7,8%

75+ år:

9,0%/13,1%

Alle aldre:

10,9%/ 15,5%

Erhvervspsykolog Rikke Østergaard Christensen rådgiver blandt andet i, hvordan man træner sig selv til en mentalt sundere hverdag. i 2016 gav hun følgende bud til dr.dk.

  • Vær opmærksom på dit åndedrag. Træk vejret ned i maven i tre dybe vejtrækninger både inden du står op, og også under dagen, inden du går videre til næste opgave, eller lader dig irritere over sløve kunder foran dig i supermarkedskøen.
  • Glem dine tanker i fem minutter. Sæt dig og træk vejret dybt mens du fokuserer på kun det. Observer nuet. Eksempelvis en stol, rummet du sidder i eller fødderne, der rører jorden. Glem alt om hvad aftensmaden skal bestå af, og hvornår næste aflevering skal være klar.
  • Vær til stede. Vandrer tankerne under en samtale, så øv dig i at vende opmærksomheden tilbage til nuet og det der foregår lige nu - eventuelt den person du taler med.
  • Se tingene udefra indimellem. Øv dig i at se tingene med andres øjne. Er du irriteret over din kollega, der smasker, så tag en tur i 'helikopteren' og øv dig i at tænke, at hun måske bare er smadderglad for det bolche, hun lige har fået. Det træner den metakognitive evne, der gør os bevidste omkring os selv og vores eget ego..
  • Hold det simpelt. Start dagen med at fokusere på, hvad der er vigtigt i dag, og hold fokus gennem dagen. Husk det, når facebook får dine tanker på afveje. Det giver god mening at tage stilling til den mentale 'larm' der fylder i hverdagen.
  • Vær løsningsorienteret. Når bekymringerne fylder dine tanker, så spørg dig selv om du kan gøre noget ved det eller ej. Hvis ikke, så brug dit åndedræt og ændr fokus. Kan du ændre det, så vurder om det er dét du vil gøre eller ej. Hvis ikke, så fokuser på noget andet. Vil du, så tag opgaven op med det samme, eller start planlægingen af, hvordan du skal håndtere dit problem.
 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Mette Frederiksen, du må aflive et...
bt.dk
Nadia Shila sagsøger hospital:...
bt.dk
Efterforskerne jagter drabsmand:...
bt.dk
Denne sportsgren beskytter kroppen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx