Af - 07/03-16 04:00

Seksårige forgiftes med ADHD-medicinSeksårige forgiftes med ADHD-medicin

Mindst et barn bliver hver uge forgiftet med ADHD-medicin viser endnu ikke offentliggjorte tal fra Giftlinjen. Over halvdelen har taget for meget medicin med vilje

Bildstrecke im Grossformat »

Polfoto

374 børn, der alle var forgiftede med ADHD-medikamenter, som indeholder det afhængighedsskabende stof methylphenidat, der kan give en rus, har fra 2007 til 2014 modtaget hjælp fra Giftlinjen på Bispebjerg Hospital.

Det viser tal fra en ny endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Giftlinjen.

- I over halvdelen af tilfældene var forgiftningerne tilsigtede. 57 procent af børnene havde enten ønsket at misbruge medikamenterne eller at begå selvmord med dem, forklarer Giftlinjens overlæge og professor Kim Dalhoff om undersøgelsens børn, som var mellem 6 og 17 år og havde en gennemsnitsalder på 15,5 år.

Test dig selv: Har du symptomer på ADHD?
Test dig selv: Har du symptomer på ADHD?


Når børn bevidst misbruger medikamenterne, kan de opnå en amfetaminlignende rus. Men methylphenidat kan ifølge Sundhedsstyrelsens bivirkningsdatabase give alvorlige skadevirkninger som hurtig hjerterytme, psykiatriske skader, kredsløbsforstyrrelser og hjertesygdomme, der forstærkes ved overdosering og som i sidste ende kan være dødelige.

Anders Stjernholm tog ADHD-medicin: Jeg fik hjertekramper
Anders Stjernholm tog ADHD-medicin: Jeg fik hjertekramper

Men det er ikke kun danske børn som misbruger methylphenidat. Det samme gør et stigende antal voksne danskere, som typisk har taget to til tre gange for høj dosis.

Det fremgår i en undersøgelse som blandt andre medicinansvarlig overlæge på Region Hovedstadens Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Anne Katrine Pagsberg, har været med til at lave:

- Af undersøgelsen af 394 forgiftede voksne med og uden ADHD-diagnosen fremgår det, at det især er unge mænd, som misbruger methylphenidat. Hovedparten har fået den ordineret. For 3 procents vedkommende skyldes forgiftningen en fejl, andre har forsøgt at begå selvmord. 40 procent har gjort det med henblik på misbrug, forklarer hun.

Forskere: Tvivl om hvor godt ADHD-medicin virker
Forskere: Tvivl om hvor godt ADHD-medicin virker

I 2014 fik 33.599 danskere mindst en recept på lægemidler indeholdende methylphenidat. Der findes ingen samlede opgørelser over, hvor mange danskere, der misbruger deres medicin.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

FN vedtager våbenhvile for Syrien:...
bt.dk
Barcelona smadrede Girona: Se...
bt.dk
Tomas har fire børn med tre...
bt.dk
Legendarisk DR-vært er død: Faldt om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx