Af Ritzau - 17/08-16 09:23; Opdateret: 17/08-16 09:38

Samtlige partier vil hjælpe Libyen af med kemiske våbenresterSamtlige partier vil hjælpe Libyen af med kemiske våbenrester

Folketinget vil sende to danske skibe og over 200 personer ud for at sejle kemiske våbenrester fra Libyen.

storybild

Det bredest mulige flertal i Folketinget - samtlige partier - vil sende to danske skibe og over 200 mand til Libyen for at fjerne landets kemiske våbenrester. Her ses forsvarsminister Peter Christensen (V). Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Søren Bidstrup)

Det sker sjældent, at samtlige ni partier i Folketinget stemmer for det samme forslag. Men alle lige fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti vil ifølge Ritzaus oplysninger stemme for en international operation, der skal sejle kemiske våbenrester fra Libyen.

Det danske bidrag skal bestå af et civilt transportskib med en besætning på 18 personer. Et fleksibelt støtteskib med en helikopter og 120 personer, en føringsstab på cirka 20 personer og en række støtteelementer med op til cirka 90 personer.

- Danmark har én gang vist, at vi kan håndtere sådan en operation, da vi gjorde det samme i Syrien. Og det er vigtigt, at IS (Islamisk Stat, red.) ikke får fat i våbenresterne, siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup.

For Alternativets fredsordfører, René Gade, er det afgørende, at der er et klart folkeretligt mandat med en FN-resolution i ryggen.

- Og så er det også vigtigt for os, at der ikke er et militært formål. Missionen er at bortskaffe kemisk affald, siger han og bakkes op af Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen:

- Jeg håber, at det kan blive en tradition, at Danmark aktivt bakker op om nedrustning, destruktion af kemiske våben og forbud mod masseødelæggelsesvåben, siger han i en pressemeddelelse.

Det er den libyske samlingsregering, der har bedt om oprydningshjælp fra det internationale samfund. Og De Radikale stemmer "selvfølgelig" for, siger udenrigsordfører Martin Lidegaard:

- Det er en opgave, hvor Danmark virkelig har noget at bidrage med, fordi vi har prøvet det før i Syrien. Det kan kun være i alles interesse, at vi får fjernet de kemiske stoffer fra Libyen.

Forsvarets Efterretningstjeneste har lavet en trusselsvurdering af operationen. Den generelle trussel fra terror i Libyen er høj. Det samme er truslen fra civile uroligheder i landet og truslen fra beskydning fra luftfartøjer.

Forsvaret anslår, at det vil koste cirka 12 millioner kroner per 30 dages indsættelse, hvis operationen finder sted i andet halvår af 2016. Meromkostningerne forbundet med udsendelsen skal afholdes af Forsvarets reserve til internationale operationer.

Beslutningsforslaget om det danske bidrag førstebehandles i Folketinget onsdag og ventes endeligt vedtaget fredag.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

10 sunde vaner, som du skal droppe...
bt.dk
Premier League-stjerne om...
bt.dk
Så skete det: Niklas Landin er blevet...
bt.dk
Kjell tjekkede sin mail - og opdagede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx