Af - 23/03-14 12:01; Opdateret: 23/03-14 14:22

Minister: Højtuddannede må klare sig selvMinister: Højtuddannede må klare sig selv

Det danske sundhedssystem skal begynde at forskelsbehandle folk, så de svageste får mere hjælp, mener regeringen.

storybild

Hvis du er en ryger med en høj uddannelse skal du måske i højere grad vænne dig til at klare rygestoppet uden hjælp fra sundhedssektoren. Den skal nemlig fokusere indsatsen mod de ressourcesvage borgere, lyder det fra den socialdemokratiske sundhedsminister Nick Hækkerup. (Billede: Polfoto/Peter Hove Olesen/arkiv)

Folk med høj uddannelse bør i højere grad klare sig selv og for eksempel selv gå på slankeskur eller få styr på rygestoppet, hvis de lider af livsstilssygdomme. Sundhedssystemets ressourcer skal i stedet fokuseres på samfundets mere ressourcesvage.

Sådan lyder budskabet fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i dagens udgave af Politiken.

- Man har altid sagt, at lighed handler om, at alle skal stilles lige. Men hvis man skal skabe reel lighed, konstaterer man hurtigt, at nogle har særlige behov, og de skal hjælpes mere, siger ministeren til Politiken.

Hér bor Danmarks tykkeste borgere: -Vi er glade for mad
Hér bor Danmarks tykkeste borgere: -Vi er glade for mad

- Der er så andre, der ikke har det samme behov, og de skal så hjælpes mindre. På den måde skaber man simpelthen lighed gennem ulighed og forskellig behandling, mener han.

Ministeren vil ikke fremlægge et lovforslag på området, men gennemføre kursændringen i samarbejde med sundhessektoren, og på Hvidovre Hospital tager vicedirektør Torben Mogensen positivt imod det:

- Der er mange højtuddannede med livsstilssygdomme, som meget hellere vil klare sig selv. På den måde er det sund fornuft at gå den vej, siger han til Politiken.

Undersøgelse: Ledige er hårdt ramt af stress
Undersøgelse: Ledige er hårdt ramt af stress

På Christiansborg er SF og Enhedslisten ligeledes med på idéen:

- Ulighed i sundhed er et kæmpe problem, og vi ved, at forudsætningen for at behandle folk lige er at behandle dem forskelligt, siger SF's sundhedsordfører Özlem Cekic til Ritzau.

- Grundlæggende synes jeg, det er fornuftigt, siger Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix til Ritzau.

SF vil straffe druk-diskoteker
SF vil straffe druk-diskoteker

Hos Danske Sygeplejeråd, der organiserer landets 73.000 sygeplejersker, kalder man ministerens idé for 'overordnet god', men understreger, at det er for firkantet at sige, at de højtuddannede skal have mindre hjælp og de knap så uddannede mere.

- Beslutningen om, hvilke borgere, der skal have hvilke tilbud, må alene bero på en faglig vurdering, siger sygeplejerskernes formand Grete Christensen til Ritzau.

Lægeforeningen er på linje med Sygeplejerådet:

- Det vil betyde, at det i høj grad skal være en individuel vurdering, der skal ligge til grund for, hvad der skal tilbydes - ikke kun af behandling, men også af opfølgning i forhold til den enkelte patient, siger formand for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, der dog betegner sig som 'meget positiv' over for ministerens tanker.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx