Af Ritzau - 21/03-17 15:49; Opdateret: 21/03-17 16:43

Flertal vil lade politikere takke nej til høj pensionFlertal vil lade politikere takke nej til høj pension

Enhedslistens folketingsgruppe vil overgå til almindelige pensionsordninger, har den besluttet.

storybild

Enhedslistens folketingsmedlemmer er klar til at frasige sig særlig politikerpension. Der tegner sig et flertal for et forslag fra Socialdemokratiet om at lade det være op til folketingsmedlemmer selv at fravælge særlig politikerpension. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Søren Bidstrup)

Enhedslisten vil stemme for et forslag fra S, om at politikere frivilligt skal kunne takke nej til særlig politikerpension. Dermed er der flertal for forslaget. Dansk Folkeparti vil nemlig også stemme for, oplyser partiet til Ritzau.

Det er Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, der står bag forslaget. Det handler om, at politikere, der er imod særlige pensionsforhold for sig selv, skal kunne frasige sig de lukrative ordninger.

I stedet skal de have en pension, der svarer til en almindelig arbejdsmarkedspension.

Enhedslisten har ikke alene bestemt sig for at stemme for forslaget. Partiets folketingsmedlemmer vil også frasige sig den særlige politikerpension, når det bliver muligt.

- Jeg tror egentlig, at Henrik Sass Larsen har stillet forslaget, fordi han troede, at han ville kunne afsløre, at Enhedslisten, når det kom til stykket, ikke var parat til at opgive vores pensionsprivilegier, siger finansordfører Pelle Dragsted (EL).

- Men vi mener det gravalvorligt, når vi kritiserer politikerprivilegierne, udtaler han i en skriftlig kommentar.

Egentlig synes Enhedslisten ikke, at Socialdemokratiets forslag er særligt godt. Det vil nemlig være op til folketingsmedlemmerne selv, om de vil beholde det, Enhedslisten betegner som en "gylden" pension.

- Når vi alligevel støtter det, er det, fordi vi håber, at vi ved at gå foran og vise vejen vil kunne presse vores kolleger til at få gjort op med de helt urimelige pensionsforhold, forklarer Dragsted.

- Derfor er det selvfølgelig afgørende, at der kommer fuld åbenhed og gennemsigtighed om, hvilke partier og politikere der fastholder privilegierne, og hvem der frivilligt afgiver dem.

Forslaget fra Socialdemokratiet bliver behandlet i Folketinget på torsdag.

Enhedslisten oplyser, at dets folketingsmedlemmer frasiger sig, hvad der svarer til 166.000 kroner årligt ved at gå over til arbejdsmarkedspensioner.

Det tal er baseret på udregninger fra Vederlagskommissionen, der sidste år kom med en stribe anbefalinger om politikeres løn og pension.

Socialdemokratiet har også stillet et forslag om, at politikere skal kunne frasige sig en del af deres løn. Det forslag stemmer Enhedslisten ikke for.

- Vores kritik af politikernes privilegier har aldrig først og fremmest handlet om lønnen, siger Pelle Dragsted.

- Det er pensionsforholdene, som vi mener er ude af trit med, hvad almindelige danskere oplever.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nye forbindelser under lup: Særlig...
bt.dk
Venner gennem 30 år: Eddie Skoller...
bt.dk
Teenageren Emma trodsede sine...
bt.dk
Kritikken hagler ned over...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx