Af - 05/12-16 04:00

Flere grove sager: Pædagoger truet med kniv, slået og sparket af skolebørnFlere grove sager: Pædagoger truet med kniv, slået og sparket af skolebørn

Pædagoger er blandt de mest udsatte for vold og trusler på jobbet, og flere steder i landet er volden taget til, viser metroxpress’ aktindsigt i en række sager fra SFO’er og fritidshjem. BUPL efterlyser bedre forebyggelse.

storybild

Pædagoger bliver truet med kniv og jernrør. Skubbet omkuld, slået og sparket. Kaldt ‘møgso’ og truet med tæsk.

Jobbet som pædagog kan være farligt, viser metroxpress’ aktindsigt i fem sager fra SFO’er og fritidshjem, hvor Arbejdstilsynet har udtalt kritik af, at der ikke bliver gjort nok for at forebygge vold og trusler mod de ansatte.

Hos Arbejdstilsynet forklarer tilsynschef Karsten Refsgård, at langt de fleste skoler og institutioner er gode til at forebygge, men at der også er steder, som ikke har styr på tingene.

- Det er et område, hvor vi desværre må konstatere, at der nogle steder er brug for, at vi reagerer med påbud, når vi er ude på tilsyn, så pædagogerne kan gå sikkert på arbejde, siger han.

Gammel kending gik løs på politimand i nattelivet
Gammel kending gik løs på politimand i nattelivet

Faglig sekretær i BUPL Lars Søgaard Jensen genkender problemet og kalder det stærkt kritisabelt, hvis de alvorlige hændelser ikke bliver forebygget ordentligt.

- Det er problematisk, fordi man ikke får snakket om det og ikke ved, hvad man skal gøre, når problemerne opstår. Det er rigtig vigtigt, at der er klare retningslinjer på arbejdspladserne, og at man indberetter det, når der sker noget. Det her skal tages meget mere alvorligt, siger Lars Søgaard Jensen.

BUPL lancerede i oktober kampagnen ‘Måske er der noget, vi skal tale om’, der handler om håndteringen af blandt andet vold og trusler, som er blevet forværret de seneste 10 år.

Pædagoger efterlyser mere tid til at opdage vold mod børn
Pædagoger efterlyser mere tid til at opdage vold mod børn

I den seneste rapport fra Videncenter for Arbejdsmiljø fra 2014 svarer 23 procent af pædagogerne, at de inden for det seneste år har været udsat for fysisk vold på jobbet, hvilket gør pædagoger til den fjerdemest udsatte gruppe.

»Det vigtigste er, at man får talt om det. Ellers risikerer man, at den enkelte vender det indad og giver sig selv skylden og tænker: Måske er det bare mig, der er en dårlig pædagog?«
Lars Søgaard Jensen, faglig sekretær i BUPL.

Når en institution får et påbud, skyldes det typisk, at den ikke tidligere har haft problemerne og derfor ikke har indset, at volden og truslerne pludselig er opstået, eller at der over en årrække er sket et skred, som man ikke har været opmærksom på, forklarer Karsten Refsgård.

- De fleste institutioner kan sagtens se det, når vi først får talt med dem om det, og vi oplever, at man gerne vil gøre meget for at forebygge. Vi arbejder ud fra, at når der er en forekomst af vold, så har man som udgangspunkt ikke forebygget det tilstrækkeligt, siger han.

“Vold og trusler er stærkt invaliderende. Udover den fysiske risiko, har det store konsekvenser for det psykiske arbejdsmiljø. For eksempel risikerer man, at pædagogerne bliver bange for at gå på arbejde, hvis de bliver udsat for fysisk eller psykisk vold.”
Karsten Refsgård, tilsynschef i Arbejdstilsynet.

SFO: Børnenes lunte er blevet kortere
Der skal gøres mere for at forhindre vold og trusler mod pædagogerne.

Sådan lyder det i et påbud fra Arbejdstilsynet til SFO’en Gungehus i Hvidovre.
Det skyldes blandt andet en række voldelige episoder:

‘De ansatte oplyser om konkrete situationer inden for det seneste halve år, hvor de er blevet verbalt truet på livet af elever, hvor de er blevet skubbet, sparket, slået og bidt, og hvor elever har kastet sten efter dem,’ står der blandt andet i rapporten fra Arbejdstilsynet.

Ministre: Vi fjerner voldelige patienter fra botilbud
Ministre: Vi fjerner voldelige patienter fra botilbud

SFO-leder Allan Jensen erkender, at man ikke har gjort nok for at forebygge volden, og at man nu er i færd med at indføre en voldspolitik.

- Vi er ved at rette op på det. Vi er generelt gode til at støtte op om hinanden, når der er udfordringer. Men der skal gøres endnu mere, siger han og forklarer, at de voldelige episoder belaster pædagogerne hårdt.

Problemerne er vokset i takt med længere skoledage og den øgede inklusion af elever med vanskeligheder, mener han:

- Inklusionstanken er smuk og god, men der er også flere udfordringer ved, at de skal inkluderes. De længere skoledage gør også, at eleverne er trætte og derfor er mentalt og fysisk udmattede. Lunten er kortere, kan man sige.

LÆS OGSÅ: Søren Pind vil skærpe straffen for vold mod betjente

LÆS OGSÅ: Fagforening: Institutioner har ikke råd til pædagoger

LÆS OGSÅ: Fagforbund og forskere ønsker flere uddannede i børnehaverne

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kronprins Frederik tog røven på...
bt.dk
Anfører Kjær støttede dopingdømt...
bt.dk
DMI: Så længe fortsætter varmen
bt.dk
Rektor efter aflysning af sidste...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx