Af Ritzau - 17/08-16 21:48

Forsker: Ufarligt at lade homoseksuelle donere blodForsker: Ufarligt at lade homoseksuelle donere blod

Med dagens teknologi er der ingen grund til at nægte homoseksuelle mænd at donere blod, siger professor.

storybild

I dag kan gruppen af homoseksuelle mænd ikke blive bloddonorer, fordi de anses for at have en større risiko for at være smittet med hiv og hepatitis end heteroseksuelle. (Billede: Free/Mihajlo Maricic/colourbox)

Der er ingen faglig begrundelse for, at homoseksuelle mænd ikke må donere blod i landets blodbanker. Sådan siger klinisk professor på Københavns Universitet Jens Lundgren.

- I 2016 er der ingen grund til at nægte homoseksuelle at donere blod. Med den teknologi, vi har til at fange infektion tidligere, er der ikke nogen grund til at holde den del af befolkningen udenfor, siger Jens Lundgren.

I dag kan gruppen ikke blive bloddonorer, fordi de anses for at have en større risiko for at være smittet med hiv og hepatitis end heteroseksuelle. Jens Lundgren mener, at de nuværende regler er forældede og utidssvarende.

De Radikale fremsætter i anledning af Copenhagen Pride Parade et forslag om at lade homoseksuelle donere blod og vil forsøge at finde opbakning til forslaget blandt Folketingets partier.

Det er på tide at få gjort op med en forældet regel, som hindrer homoseksuelle i at donere blod, mener De Radikales leder, Morten Østergaard.

I Sverige og Storbritannien har man åbnet for muligheden. Og USA ophævede sidste år forbuddet for homoseksuelle mænd og erstattede det med en regel om en 12 måneders karantæne siden sidste seksuelle kontakt.

- I Danmark bør man ikke længere inddele befolkningen i så stereotype grupper, siger Jens Lundgren.

- I stedet bør man appellere til, at bloddonorer deklarerer, hvis de har haft risikofyldt seksuelt samvær. Men det er uanset om det er heteroseksuelle eller homoseksuelle, siger han.

- Hvad angår hiv holder de kategorier, som i en almindelig folkeoplysning er nemme at placere folk i, ikke længere.

For to år siden opfordrede Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og Liberal Alliance den daværende sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til at revurdere forbuddet.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx