Af Ritzau - 09/03-17 12:13; Opdateret: 09/03-17 14:12

FOA-oprør med sjælden paragraf: Sig nej til farligt arbejdeFOA-oprør med sjælden paragraf: Sig nej til farligt arbejde

Vold og trusler i psykiatrien får FOA til at opfordre medlemmer til at bruge særlig ret til at stoppe arbejde.

storybild

Fagforbundet FOA opfordrer medlemmer, der arbejder i psykiatrien, til at sige nej til farligt arbejde. Her ses formanden for FOA, Dennis Kristensen. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Thomas Lekfeldt)

De ansatte i psykiatrien skal ikke føle sig nødsaget til at risikere liv og lemmer for at passe deres arbejde.

Derfor opfordrer fagforbundet FOA torsdag medlemmer, der arbejder i psykiatrien, til at bruge en særlig og sjælden ret til at værge sig mod at udføre arbejde. Det sker, med henvisning til at arbejdet er forbundet med fare.

Det skriver Avisen.dk.

Kampagnen skal oplyse personalet om deres rettigheder og er ikke en opfordring til strejke, lyder det fra formand i FOA, Dennis Kristensen.

- Vi har gjort det, fordi vi har set de her forfærdelig mange tilfælde af trusler og vold mod de ansatte i psykiatrien. Det er både på bostederne og på de psykiatriske afdelinger, siger han til Ritzau.

I starten af marts besluttede regeringen at trække et omdiskuteret lovforslag om socialpsykiatriske bosteder tilbage. Forslaget skulle have resulteret i 150 pladser på nye specialiserede socialpsykiatriske afdelinger.

Forslaget fik massiv kritik, da det var i høring hos de organisationer, der beskæftiger sig med området. Loven ville medføre unødig brug af tvang, lød protesterne.

Men forslaget kunne flytte de farligste beboere fra bostederne hen på mere sikrede afdelinger, mener Dennis Kristensen.

Han retter kritik mod Christiansborg for manglende handling.

Det kan ifølge formanden også få konsekvenser for beboere og personale, hvis en ansat benytter sig af den særlige paragraf til at sige nej til farligt arbejde.

- Men alternativet er, at den ansatte bruger sig selv som skjold. Det er en uacceptabel situation, siger han.

Fra politisk hold bliver der arbejdet på en løsning, oplyser ordførere for Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Inden længe skal forligspartierne nemlig drøfte den videre proces med fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) på et møde.

- Det er vigtigt, at vi prøver at finde en løsning, der tilgodeser alle parterne, siger psykiatriordfører for S, Yildiz Akdogan.

Psykiatriordfører for DF, Liselott Blixt, er enig:

- Det er vigtigt, at vi har personale, der kan gå på arbejde, men det er også vigtigt, at vi ikke kan fastholde folk under tvang uden grundlag.

Lovforslaget udsprang af, at der de seneste fire år har været fem drab på ansatte på bosteder. Blandt andet på sosu-assistenter, som FOA repræsenterer.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Åh nej! Nyt snevejr på vej mod Danmark
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
Tiltalt for kokainkørsel: Medinas...
bt.dk
Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx