Af - 13/02-16 16:43

Tør mund? Så skadeligt kan det væreTør mund? Så skadeligt kan det være

Du skal være opmærksom, hvis du ofte er meget tør i munden.

Bildstrecke im Grossformat »

Husk også at drikke nok vand HVER DAG!

De fleste kender fornemmelsen af en tør mund, men hvis du ofte er tør i munden, skal du være opmærksom.

Mundtørhed kan nemlig give store skader i munden, men kan også være et symptom på meget alvorlige sygdomme for eksemepel diabetes og en gigtsygdom såsom Sjögrens syndrom. Det skriver Søndagsavisen.

Faktisk oplever 20 procent af danskerne ofte at være generet af mundtørhed, og de fleste tænker ikke videre over tørheden.

Men risikoen for at udvikle huller i tænderne, tandkødsbetændelse, syreskader og infektioner i munden øges nemlig med tørheden, derfor skal man være opmærksom.

– Man bør opsøge og fortælle det til tandlægen, hvis man oplever symptomer på mundtørhed. Sørger man for at komme til kontrol hos tandlægen regelmæssigt, kan man forebygge skaden – eller udbedre den inden den bliver værre. Tandlægen kan desuden vurdere, om der er behov for ekstra forebyggelse eller behandling, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand for Tandlægeforeningen til Søndagsavisen.

Så farligt er det at holde sig, når man skal tisse
Så farligt er det at holde sig, når man skal tisse

Alvorlige sygdomme

Men mundtørhed kan også være et symptom på en række meget alvorlige sygdomme. Det er f.eks. diabetes og en gigtsygdom såsom Sjögrens syndrom, hvor kirtelvævet angribes af betændelse og dermed giver tørhed i mund og øjne.

Herudover kan tørheden skyldes bivirkninger fra medicin, lyder det fra Danmarks Apotekerforening, der i samarbejde med Tandlægeforeningen har kickstartet en kampagne om emnet.

– Hvis man er i tvivl om, hvilke bivirkninger ens medicin kan give, kan man altid spørge apoteket eller lægen. Når man har mundtørhed, er det vigtigt, at man husker at gå til tandlægen regelmæssigt, men også at man selv gør en indsats for at holde mund og tænder sunde, siger Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening.

LÆS OGSÅ: TV: Panik! Vild leopard slap ind på skole og sårede seks personer

LÆS OGSÅ: Fiskefirma solgte halvt ton laks med listeria-bakterier

LÆS OGSÅ: Apple tilbagekalder strømstik: Sådan tjekker du om dit er farligt

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx