Af Ritzau - 20/09-16 10:10; Opdateret: 20/09-16 11:42

Minister kræver Fødevarestyrelsens svar om MRSAMinister kræver Fødevarestyrelsens svar om MRSA

I oktober skal Fødevarestyrelsen forklare forløbet om MRSA til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

storybild

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) kræver en redegørelse om svinebakterien MRSA fra Fødevarestyrelsen senest 26. oktober i år. (Billede: Scanpix/Andreas Bastiansen)

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har bestilt en redegørelse i sagen om den multiresistente MRSA fra Fødevarestyrelsen senest 26. oktober 2016.

- Lige nu er der en masse snak i medierne om, hvad der kommer til at ske og ikke ske. Jeg vil ikke bære brænde til et bål, antændt af påstande. Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen meget nøgternt om en redegørelse, siger Esben Lunde Larsen.

Ministeren har tirsdag morgen mødt fødevareordførerne fra Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, De Radikale, SF og Enhedslisten. De står bag MRSA-aftalen fra april 2015, som daværende minister Dan Jørgensen (S) indgik.

Målene var, at brug af antibiotika til svin skal sænkes 15 procent indtil 2018, at hygiejnen skal forbedres, så MRSA ikke spredes i samfundet, og at smitte med MRSA skal bekæmpes i svinebesætninger.

Esben Lunde Larsen understreger, at handlingsplanen kører efter bogen.

- Der er ingenting gået galt. Vi er godt i gang med alle de elementer, der indgår i aftalen med den tidligere regering. Det har jeg orienteret MRSA-kredsen om i dag (tirsdag), siger Esben Lunde Larsen.

- Der mangler et par elementer, som kommer inden så længe.

Spørgsmål: - Skal Fødevarestyrelsen forklare, om den har forholdt oplysninger?

- Det afgørende for mig er, at der er fuldstændig klarhed over, hvad styrelsen har orienteret om. Og hvordan det har spillet ind på beslutningsprocessen i Folketinget og regeringen, siger Esben Lunde Larsen.

Knap 3000 danskere blev i 2014 smittet med den antibiotika-resistente stafylokok-bakterien MRSA, som findes i to af tre danske svinebesætninger

MRSA er blevet modstandsdygtig over for mange former for antibiotika, fordi svinebønder giver deres dyr antibiotikum som tetracyklin. Det betyder, at MRSA er meget svær at behandle hos mennesker.

I 2014 blev 2940 personer smittet med MRSA, heraf halvdelen - 1228 - med svine-MRSA.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx