Af - 18/01-16 04:00

Unge kræftoverlevere har angst og  selvmordstankerUnge kræftoverlevere har angst og selvmordstanker

At skulle tilbage til livet igen er for mange unge endnu værre end den livstruende kræftsygdom, som de er blevet behandlet for.

storybild

Genrebillede. (Billede: Polfoto)

Hver fjerde mellem 15 og 29 år, som har overlevet kræft, føler, de slet ikke har nogen at tale med om for eksempel dødsangst, depression og massive fysiske problemer, selv om de gerne ville.

Det fremgår af en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse, ‘At være ung og få kræft’.

Tina og Maria fik deres  kræftdiagnoser via telefon: - Det var grotesk
Tina og Maria fik deres kræftdiagnoser via telefon: - Det var grotesk

Hvor svært det er, ved nu 24-årige Camilla Pedersen, som fik leukæmi, da hun var 15 år:

- Dine jævnaldrende ved jo ikke noget om dødsangst, mistet evne til at få børn og andre invaliderende eftervirkninger. Og forældrene, som er så lykkelige over, at man har overlevet, er det også svært at tale flere nye problemer med, forklarer hun.

26-årige Heidi: Svært for andre at forstå, at jeg fik kræft
26-årige Heidi: Svært for andre at forstå, at jeg fik kræft

At glæden over raskmeldingen vender sig til depression, sorg og ensomhed, er ikke ukendt for afdelingslæge Kirsten Boisen, Rigshospitalet:

- Lige så meget som de har glædet sig til at komme hjem, lige så hårdt kan det være at blive konfronteret med, at intet i deres liv er som før, og den nye virkelighed kan for nogen opleves som sværere end sygdommen, forklarer hun.

Flere unge får kræftdiagnose
Flere unge får kræftdiagnose

Også kandidat i socialt arbejde Line Thoft Carlsen, som for nylig har lavet rapporten ‘Børnekræftoverleveres senfølger’ for Kræftens Bekæmpelse, kender paradokset:

-De forventes at være lykkelige over at have fået livet tilbage. Men samtidigt tumler de ofte med problemer som øget risiko for tidlig død, smerter, træthed, hjerneskader, manglende fertilitet, lavt selvværd samt følelser af ikke at passe ind nogen steder. Problemer som kan føre til depressioner ensomhed og selvmord i yderste konsekvens.

LÆS OGSÅ: Obama: USA skal finde en kur mod kræft

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx