Af Ritzau - 24/06-16 10:00; Opdateret: 24/06-16 10:28

Hjort: Dansk økonomi kan stå imod slag fra brexitHjort: Dansk økonomi kan stå imod slag fra brexit

Det britiske farvel til EU vil påvirke negativt, men dansk økonomi er stærk, fastslår Claus Hjort Frederiksen.

storybild

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har tidligere slået fast, at det vil være negativt for dansk økonomi, hvis Storbritannien forlader EU. Fredag morgen står det klart, at det bliver resultatet. Hjort slår dog fast, at dansk økonomi er stærk nok til at stå imod. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen)

Det bliver dyrt for Danmark, at Storbritannien forlader EU. Det stod at læse i Økonomisk Redegørelse, som Finansministeriet offentliggjorde i maj.

Her havde regeringens embedsfolk regnet sig frem til, at væksten i det danske bruttonationalprodukt ville reduceres med 0,25 procentpoint i 2016 og 0,5 procentpoint i 2017, hvis Storbritannien forlader EU.

Nu har de britiske vælgere så afgjort, at Storbritannien skal ud af EU, og det skaber usikkerhed, lyder det i en kommentar fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

- Det er langt fra klart, hvad fremtiden bliver for Storbritannien, og hvad de økonomiske konsekvenser vil være for Storbritannien og andre lande, herunder Danmark.

- En afklaring af Storbritanniens forhold til EU vil tage tid og være forbundet med fortsat usikkerhed på markederne.

- Resultatet af folkeafstemningen ændrer dog ikke ved, at dansk økonomi grundlæggende er sund og i fremgang, og således kan stå imod en midlertidig afdæmpning i væksten, lyder det fra finansministeren.

Aktiemarkeder verden over, herunder det danske, har taget imod nyheden om Storbritanniens exit fra EU med kursfald. Investorerne har dog tilsyneladende i en vis udstrækning søgt tilflugt i danske kroner, der styrkes fredag morgen.

Den danske regering gør det helt klart, at det danske EU-medlemskab ikke er til diskussion.

- Det er afgørende for mig at understrege, at Danmark er og forbliver medlem af EU, uanset at briterne nu har valgt at forlade EU, siger Hjort.

- Vores økonomiske og politiske interesser og værdier varetages fortsat bedst gennem et stærkt europæisk samarbejde.

- Der må ikke herske usikkerhed om Danmarks forhold til EU, da det vil kunne forstærke de negative effekter på dansk økonomi af Storbritanniens udtræden af EU.

Samme budskab kommer fredag morgen fra både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx